Hrvatska
 

Odgovori na pitanja roditelja

Česta pitanja roditelja

 • Kada bi dijete moglo početi učiti engleski jezik?

  Što prije dijete počne, lakše usvaja strani jezik, sve dok je redovito izloženo istome. Istraživanja pokazuju da što prije beba počne slušati strani jezik, bolje će savladati izgovor i gramatiku. 

  U Helen Doron školama počinjemo s Baby's Best Start – tečajem za bebe od 3 mjeseca i njihove roditelje. Iako ovako malene bebe možda ne razumiju sve što im se govori, one ipak upijaju zvukove i intonaciju engleskog, baš kao što uče svoj materinji jezik. 

  Iako se nekada vjerovalo da mala djeca nemaju sposobnost učenja više od jednog jezika u isto vrijeme, sada istraživanja dokazuju  upravo suprotno. Do 6. godine života, mozak djeteta ima nevjerojatnu sposobnost učenja jezika. Učenje više od jednog jezika od rane dobi povećava djetetove mentalne sposobnosti, ne samo vezano za usvajanje jezika, već i u općenitom kapacitetu za učenje kao i svladavanju novih vještina. 

 • Čuli smo da Helen Doron metoda uči djecu na prirodan način. Što to znači?

  Djeca od rođenja uče komunicirati sa svijetom oko sebe, slušajući i oponašajući ljude s kojima se susreću. Svakodnevno imaju priliku napredovati kroz stalno ponavljanje novih zvukova, slogova, riječi i naposljetku rečenica. 
  Sve ovo popraćeno je prirodnim entuzijazmom roditelja i ostalih članova obitelji, što pojačava djetetovu želju za nastavkom. Do 2. ili 3. godine, djeca slobodno komuniciraju na svom materinjem jeziku. 
  Ovo je prirodan način učenja jezika. Helen Doron metoda učenja engleskog oponaša ovaj prirodni proces usvajanja jezika; ponavljano slušanje i pozitivne povratne informacije u sigurnom odgojnom okruženju. 

 • Što je Helen Doron iskustvo učenja i zašto ga izabrati za svoje dijete?

  Postoji šest razloga za odabir Helen Doron English za Vaše dijete:

  1. Ponavljano slušanje engleskog kroz svakodnevno izlaganje kod kuće, zajedno s pozitivnim povratnim informacijama tijekom nastave omogućit će djeci da veoma brzo dožive uspjeh. To ih motivira da nastave napredovati i što je najvažnije od svega, oni to OBOŽAVAJU! 

  2. Helen Doron metoda podučavanja uzima u obzir djetetove jedinstvene načine učenja te koristi igre, pokret, glazbu i mnoštvo zabave kako bi u potpunosti iskoristila djetetovu urođenu ljubav prema učenju i sklonost usvajanju jezika. 

  3. Helen Doron English je najpotpunije iskustvo učenja jezika na području učenja engleskog kao stranog jezika (English as a foreign language – EFL). Nijedna druga EFL institucija ne nudi istu razinu provorazrednog, dobno prikladnog materijala za raspon od 3 mjeseca do 19 godina. I dok je u svakom slučaju uvijek bolje početi što ranije i napredovati kroz tečajeve, mladi učenici mogu se pridružiti u bilo kojoj dobi te napredovati uz Helen Doron metodu učenja engleskog jezika. 

  4. Helen Doron tečajevi engleskog jezika održavaju se u malim grupama od 4-8 učenika. Navedeno omogućava najbolje od dva svijeta. S jedne strane, učenici imaju prednost grupne interakcije, za razliku od privatnih instrukcija. S druge strane, rad u malim grupama dozvoljava povećanu individualnu pozornost i dosta prilika za samostalno korištenje jezika od strane učenika. 

  5. Helen Doron učitelji su nesumnjivo jedan od najvažnijih razloga za odabir Helen Doron Centra za učenje. Svi su HD učitelji  prošli rigorozan tečaj za učitelje gdje su detaljno naučili o metodologiji i obučeni su za korištenje naših posebnih, zaštićenih didaktičkih materijala. Učitelji također pohađaju redovite seminare kako bi ostali ukorak sa svim HD najnovijim pedagoškim događanjima. Helen Doron učitelji poznati su kao najbolji u ESL Sektoru.

  6. Posljednji, no ne i manje važan razlog za odabir Helen Doron metode je ubrzani napredak koji djeca postižu pri učenju engleskog jezika – kao i predivan naglasak kojim govore. Ovo se može pripisati svim gore navedenim razlozima te sumirati kao Helen Doron iskustvo učenja engleskog jezika. 

 • Što je ustvari pozadinsko slušanje kod kuće i što točno treba činiti?

  Središnja komponenta Helen Doron metode je pozadinsko slušanje kod kuće, optimalno dva puta dnevno po 15 – 25 minuta. Ovo omogućuje neprekinuto izlaganje engleskom, koje je toliko važno u ranoj dobi. 
  Kada upišete svoje dijete na Helen Doron tečaj, zajedno s ostatkom materijala dobit ćete audio materijale koje će Vaše dijete slušati. Nije potrebno forsirati aktivno slušanje glazbe i priča. 

  Pozadinsko slušanje podrazumijeva usvajanje ritma i zvukova jezika prirodnim putem i nesvjesno. Preporučujemo slušanje audio materijala dok se dijete oblači, kupa te dok se vozite automobilom. Nije preporučeno audio materijale puštati dok dijete gleda televiziju ili tijekom razgovora za objedom.

 • Zašto je pozadinsko slušanje uspješno?

  Zato jer djeca napredak postižu kroz ponavljanje. Oni vole slušati istu priču nanovo. Na isti način, vole slušati i audio materijale. Roditelji se mogu umoriti od ponovljenog slušanja audio materijala, ali ne i njihovi mališani. Svi Helen Doron tečajevi modelirani su prema uzoru na lingvistički sustav imerzije, tj. „uranjanja u jezik“. Učenici čuju audio materijale dva puta dnevno dok se igraju, oblače ili idu na spavanje. Ponavljano pozadinsko slušanje najbliže je sustavu imerzije kada se engleski ne govori kod kuće. 

 • Hoće li moje dijete naučiti engleski iako još ne govori?

  Djeca počinju učiti od trenutka kada se rode, možda čak i ranije. Prije nego su spremne progovoriti, bebe usvajaju zvukove i intonaciju koji su im potrebni za formaciju riječi kada za to budu spremne. 

 • Kada će se moći vidjeti rezultati?

  Roditelji često pričaju kako se rezultati tečaja i ponovljenog slušanja kod kuće odmah vide kod njihove djece. Očigledno je kako je svako dijete jedinstveno pa i po brzini kojom usvaja jezike. Znanstvena istraživanja pokazala su kako bilingvalna djeca mogu započeti proces verbalizacije nešto kasnije od svojih jednojezičnih vršnjaka. Također je općepoznato da dvojezični govornici to vrlo brzo nadoknađuju te često nadmašuju svoje prijatelje. 

 • Je li nastava jednom tjedno dovoljna?

  Tijekom tjednih interakcija učenika i učitelja na satu, značenje riječi koje je dijete čulo tijekom proteklog tjedna na satu postaje očito. Pozadinsko slušanje kod kuće, zajedno s grupnim instrukcijama bit je prirodnog učenja engleskog jezika uz pomoć Helen Doron metode.  

 • Odvija li se nastava isključivo na engleskom jeziku?

  Da, nastava se u potpunosti odvija na engleskom jeziku. Ovakav način podučavanja engleskog jezika naziva se metodom imerzije. Naravno, postoje iznimke ovog pravila, na primjer u slučaju nekog nepredviđenog događaja u učionici. 

 • Trebaju li roditelji znati engleski?

  Ne, nije potrebno da roditelji znaju engleski kako bi njihova djeca bila uspješna u učenju. Međutim, iznimno je važno da roditelji djeci puštaju Helen Doron audio materijale svaki dan.  

 • Kada je pravo vrijeme da djeca počnu učiti gramatiku engleskog na sustavan način?

  Iz istraživanja nam je poznato da djeca do sedme godine s lakoćom uče različite jezike na kojima im se obraća i/ili pjeva. Tako na prirodan način usvajaju gramatičke strukture potrebne za razumijevanje i sporazumijevanje. 
  U tečaju English for All Children nema gramatičkih vježbi. Gramatika se uči ponavljanjem slušanja i usmenom uporabom, baš kao što dijete usvaja materinji jezik. 
  Naglasak je na tome da djeca na zabavan način uče engleski koji mogu koristiti u razgovoru. 

 • S kojim bi Helen Doron tečajem moje dijete moglo započeti?

  Odabir prikladnog početnog Helen Doron tečaja je fleksibilan. Preporučeno je da se o tome posavjetujete s voditeljem lokalnog Helen Doron centra ili Helen Doron učiteljem. Zajedno ćete se dogovoriti u koju bi mališan grupu mogao krenuti ovisno o poznavanju engleskog, stupnju engleskog ostalih učenika u grupi i tjednom rasporedu satova. 

  Dijete se upisuje na Helen Doron tečaj sa: Preporučeni tečaj
  3-15 mjeseca Baby’s Best Start
  15 mjeseci - 3 godine It's a Baby Dragon  
  3 godine Fun with Flupe
  4 godine Fun with Flupe
  5 godina Fun with Flupe
  6 godina Jump with Joey
  7 godina ili 1. razred Jump with Joey
  8 godina ili 2. razred Jump with Joey
  9 godina ili 3. razred Jump with Joey
  10 godina ili 4. razred Paul Ward’s World
  11 godina ili 5. razred Paul Ward’s World
  12 godina ili 6. razred Paul Ward’s World and the Treasure
  13 godina ili 7. razred Teen English
  14 godina ili 8. razred Teen English
  15 godina ili 1. razred srednje škole Teen English
  16 godina ili 2. razred srednje škole Teen English
  17 godina ili 3. razred srednje škole Teen English