🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Hripavac kod djece

Što je hripavac?

Pertusis, poznat i kao hripavac, vrlo je zarazna bakterijska bolest koja zahvaća dišni sustav. Uzrokuje ga bakterija Bordetella pertussis i prenosi se s osobe na osobu kašljanjem ili kihanjem.

Kako izgledaju simptomi?

Početni simptomi hripavca slični su onima kod prehlade, uključujući curenje nosa, kihanje i blagi kašalj. Međutim, nakon tjedan ili dva, kašalj postaje jači i može trajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Često je popraćen “hripajućim” zvukom kada osoba pokuša udahnuti, što izgleda dramatično – nakon više uzastopnih iskašljaja slijedi stanka u kojoj dijete pokušava udahnuti zrak, stanka može biti dosta duga, vidljivi su znaci gušenja i smrtni strah u očima djeteta. Udah koji slijedi bude dubok i popraćen karakterističnim zvukom zbog kojeg je ova bolest i dobila naziv “magareći kašalj” ili “kukurikavac”. Dojenčad i mala djeca izloženi su najvećem riziku od razvoja teških komplikacija hripavca, uključujući upalu pluća, konvulzije, pa čak i smrt. Adolescenti i odrasli također mogu razviti komplikacije, ali one su obično manje ozbiljne, osobito kod cijepljenih.

Kako se možemo zaštititi?

Najbolji način zaštite od hripavca je cijepljenje cjepivom DTaP, koje se daje dojenčadi i maloj djeci u seriji cijepljenja te adolescentima i odraslima kao docjepljivanje. Antibiotici se mogu koristiti za liječenje hripavca, ali su najučinkovitiji kada se daju u ranoj fazi bolesti.

Hripavac u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se nedavno pojavio hripavac, a sada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze i tragična smrt dvomjesečne bebe u Bosni i Hercegovini. U Mostaru su prijavili samo jedan slučaj hripavca, a stručnjaci su istaknuli da je dijete koje je preminulo imalo i druge bolesti te da nije bilo cijepljeno.

U južnom dijelu Hrvatske, točnije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, trenutno je zabilježeno 125 oboljelih osoba, uključujući i školsku djecu koja su se cijepila. Međutim, s vremenom i slabljenjem imuniteta, zarazila su se čak i cijepljena djeca, ali s blažim simptomima. Često odbijanje cijepljenja dojenčadi i male djece od strane roditelja razlog je za veći broj oboljelih. To je rezultiralo i obiteljskim epidemijama ove bolesti na tom području.

Kada primiti cjepivo protiv hripavca?

Stručnjaci upozoravaju da bi roditelji trebali cijepiti djecu prema preporučenom rasporedu, uključujući tri doze u dojenačkoj dobi, jednu s navršenom prvom godinom života i jednu s navršenom petom godinom života. Dijete koje se ne cijepi svih pet puta ima veće izglede oboljeti od hripavca.

Autorica: Bernardica Pavlić Pračić, mag.med.techn.
(Poliklinika Salvea: https://www.poliklinika-salvea.hr/)

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima