🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Prevencija ugriza insekata: kako zaštiti djecu od ugriza komaraca, muha i drugih insekata tijekom ljetnih aktivnosti na otvorenom

Prevencija ugriza insekata: kako zaštiti djecu od ugriza komaraca, muha i drugih insekata tijekom ljetnih aktivnosti na otvorenom

Došlo nam je ljeto! Dani su dulji, sunce, povišene temperature, vrijeme je školskih praznika i godišnjih odmora… sve kao naručeno za boravak vani, na otvorenom. I onda mala neugodnost! Komarci, muhe, ose, pčele… razni insekti koji napadaju i velike i male i svojim ugrizima i ubodima stvaraju nelagodu i narušavaju kvalitetu ljetnih aktivnosti. Još k tome, neki od njih mogu biti i prijenosnici različitih bolesti… što sad? Potrebna nam je zaštita!

Kako se zaštiti od insekata i prevenirati njihove ubode?

Upoznati se s okruženjem gdje boravimo

Ukoliko putujemo na odmor ili izlet, dobro se raspitati gdje u tom okruženju postoje veće zajednice insekata, posebice komaraca i u koje doba dana su najaktivniji. Na taj način možemo ograničiti svoje kretanje i moguće izlaganje neželjenim insektima.

Također, preporuča se izbjegavati vlažna mjesta i vinograde jer su to područja gdje će se insekti vrlo često zadržavati i gdje je njihova koncentracija najveća.

Zaštitne mreže

Danas su dostupne mreže za prozore i vrata koje predstavljaju fizičku zapreku ulasku neželjenih insekata u prostor u kojem boravimo. Isto tako, na tržištu su dostupne i mreže za krevete, kao i mrežice koje se mogu učvrstiti na dječja kolica radi zaštiti naših najmlađih. Takve mrežice vrlo su praktične, mogu se prema potrebi ukloniti, a omogućavaju strujanje zraka kroz njih.

Pažnja s hranom i pićem!

Insekti će vrlo lako biti privučeni namjernicama intenzivnog mirisa ili boje. Upravo zato preporuča se izbjegavati konzumaciju hrane intenzivnog mirisa (primjernica slatko voće, slatka pića intenzivnog mirisa ili salame) na otvorenom prostoru.

U ljetnim mjesecima treba obratiti pažnju na čaše iz kojih se pije. Insekti vrlo često, privučeni mirisima slatkih pića, upadnu u čašu i ako nismo pažljivi, možemo ih progutati zajedno s tekućinom iz čaše.

Odgovorno postupanje sa smećem u kućanstvu

U kućanstvima se svakodnevno proizvodi dosta otpada, posebice biorazgradivog. Ostaci hrane, limenke u kojima su bile konzervirane namjernice, posudice od jogurta… sve su to ‘’mamci’’ za privlačenje insekata. Kante je potrebno redovito prazniti, a tijekom dana iste zatvarati kako bi se smanjila mogućnost nakupljanja insekata.

I odjeća je bitna!

U ljetnim mjesecima, prilikom boravka i aktivnosti na otvorenom, poželjno je izbjegavati odjeću jarkih boja jer takva privlači inskekte. Isto tako je i s parfemima intenzivnijih, posebice slatkastih aroma.

Iako svi volimo povremeno prošetati bosih nogu po travi, treba paziti kuda stajemo jer trava vrlo često može biti mjesto gdje se sakrila neka osa ili pčela.

Insekticidi za vanjsku upotrebu

Danas na tržištu postoje različiti proizvodi kojima se nastoji djelovati na zadržavanje insekata u okruženju gdje boravimo. Najčešće se koriste za komarce. Ti proizvodi dolaze u obliku spirala koje je potrebno upaliti upaljačem, elektičnih pomagala u koje se stavljaju tablete ili uljna punjenja koja ‘’tjeraju’’ inskete, a za najmlađe, danas su a tržištu dostupne i narukvice natopljene u ulja koja djeluju kao repeleti za insekte, a istovremeno na djeluju štetno na nježnu dječju kožu.

Repelenti

Postoje brojna sredstva koja možemo nanesti na kožu, a koja svojim djelovanjem odbijaju kukce. Svako sredstvo ima svoje posebne karakteristike i prije upotrebe dobro je pročitati uputstva na ambalaži. Repelenti se nanose direktno na nepokrivenu kožu, a potrebno ih je obnavljati svakih 4-6h. Za repelente nije preporučljivo da se nanose na kožu lica, na sluznice, na oči ili na usta.

Na tržištu su dostupne dvije skupine repelenata: konvencionalni (sintetski) i biopesticidi.

Od konvencionalnih repelenata najčešće se koriste DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid) i ikaridin. I jedan i drugi dolaze u obliku bezbojnih tekućina, koje štite od komaraca, krpelja, muha i buha, a trajanje učinka ovisi o koncentraciji repelenta.

Biopesticidni repelenti su skupina pripravaka izvedenih od komponenata prirodnog podrijetla: biljaka, životinja, bakterija i nekih minerala.

Kao prirodni repelenti često se koriste različita eterična ulja budući da ona u svom sastavu imaju spojeve koji naneseni na kožu odbijaju insekte. Ako se pravilno upotrebljavaju, prirodni repelenti nisu štetni za zdravlje i mogu biti jednako djelotvorni kao i sintetski. U tu svrhu koriste se mješavine različitih eteričnih ulja poput lavande, limunske trave, mentola, eukaliptusa, ružmarina, melise, timijana, komorača, pačulija, cedra, čajevca, cimeta i klinčića. Na tržište dolaze u obliku ulja, losiona i hidrolata. Mogu se koristiti pojedinačno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima u mirisnim lampicama ili difuzerima.

Repelenti nisu preporučljivi kod djece mlađe od 2 mjeseca starosti. Kod veće djece primjena je moguća, ali uz poštovane mjera opreza:

  • Repelente nanosimo na odjeću i na izložene, tj. nepokrivene djelove tijela, nikako ispod odjeće.
  • Repelent se nanosi u količini koja je potrebna da pokrije izložene dijelove tijela. ‘’Debeli’’ slojevi repelenta ne poboljšavaju njegovu djelotvornost, ali mogu izazvati lokalne rekavcije na nježnoj dječjoj koži.
  • Repelente treba primjenjivati u prozračnim prostorijama ili na otvorenom. Nemojte ih nanositi u skučenim prostorima zbog rizika od udisanja istih,
  • Nanošenje repeleneta treba biti pod nadzorom. Nemojte da mlađa djeca to rade sama.
  • Nakon nanošenja repelenta oprati ruke.
  • Nakon povratka doma kožu isprati vodom i sapunom/šamponom.
  • Odjeću na koju je nanesen repelent oprati prije novog nošenja.

Reference

https://javno-zdravlje.hr/zivotinje-i-insekti-ubodi-i-ugrizi-zastita/

http://www.inpharma.hr/index.php/news/2847/20/Ubodi-insekata-prevencija-i-tretman

https://nzjz-split.hr/ljetne-opasnosti/

https://www.zzjzdnz.hr/kampanje/prestanimo-uzgajati-komarce/1069

https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-play/Pages/Insect-Repellents.aspx

https://kidsplus.com/parent-resources/doctors-notes/bug-bites-protection/

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/bites/prevent-treat-bug-bites

https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/insect-bites-stings

Ina Valpotić, dr. med. spec. PedijatarAutor teksta

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima