🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

6 načina za poboljšati razvoj mozga vašeg djeteta

Vaše malo dijete – od rođenja do treće godine života –  uči brzinom svjetlosti, stvarajući 700 novih neuronskih veza svake sekunde! Vi mu možete pomoći u ostvarivanju svog potencijala, jer na razvoj i rast mozga utječu mnogi čimbenici uključujući odnose koje dijete stvara s drugim ljudima, njegova iskustva i okolina – tako da ste najvažniji čimbenik u poticanju razvoja mozga vašeg djeteta upravo vi!

Ljudski mozak počinje se razvijati vrlo rano, samo 3 tjedna nakon začeća, ali na mnogo načina razvoj mozga traje cijeli život. Razlog tome je što isti događaji koji oblikuju mozak tijekom razvoja su također odgovorni i za pohranu informacija, uključujući nove vještine i sjećanja tijekom života svakog čovjeka. Glavna razlika između razvoja mozga kod djeteta nasuprot odrasle osobe je stupanj razvoja: u ranim godinama života mozak je puno fleksibilniji nego u kasnijim fazama života. To ima i pozitivnih i negativnih strana. Pozitivna strana je ta što je dječji mozak otvoreniji za učenje i utjecaje koji ga obogaćuju. Negativna strana je ta što je dječji mozak podložniji razvojnim problemima ako dijete kod odgoja nema adekvatnu njegu i potporu.

6 načina pomoću kojih možete biti sigurni da pomažete svome djetetu kod razvoja mozga su:

Savjet br. 1: VJERUJTE SVOJIM INSTINKTIMA

Uz sve savjete koje novopečeni roditelji dobivaju sa svih strana – s interneta, iz časopisa, blogova i od dobronamjernih prijatelja i rođaka, može biti teško razlučiti korisne informacije od beskorisnih. Dobra vijest je da ako imate osjećaj da je nešto ispravno za vas i vaše dijete – obično ste u pravu! Naravno, trebate pročitati sve što vam je dostupno i konzultiranje s drugima je sasvim u redu, ali uvijek slušajte svoj unutarnji glas. Ponekada je najbolji savjet za roditelje „slijedite svoje srce i radite ono što funkcionira u vašoj obitelji.“

Savjet br. 2: GRLITE SVOJE DIJETE I BUDITE MU BLIZU

Većina roditelja voli se maziti sa svojim bebama, ali možda se osjećaju kao da djeca kada dođu do određene dobi ne trebaju više toliko zagrljaja. Nije tako! Grljenje je JAKO korisno, ne samo za djecu nego za ljude općenito. Nekoliko istraživačkih studija potvrđuju da je grljenje djece ne samo ugodno za roditelja i dijete, nego može rezultirati sretnijom, zdravijom, znatiželjnijom djecom s većim, razvijenijim mozgovima!

Savjet br. 3: PJEVAJTE!

Vaše dijete nije briga imate li sluha ili ne, jedino je važno da mu pjevate. Možete izmisliti vlastite riječi i melodije ili pjevati neke iz svoga djetinjstva ili s radija, možete pjevati o onome što radite, gdje idete taj dan – samo pjevajte! Vi ćete se zabaviti, oni će uživati i pomoći ćete mladom mozgu da se razvija.

Savjet br. 4: POKRET I IGRA

Igrajte se, budite smiješni i krećite se sa svojom bebom! Aktivnosti koje uključuju pokret potiču razvoj djeteta na svim područjima, uključujući duštveno-emocionalne vještine kao što su samopouzdanje i suradnja. Mozak voli vježbe i pokret, stoga je ovaj tip stimulacije ključan jer se djeca moraju kretati da bi učila!

Savjet br. 5: POMOZITE DJETETU DA NAUČI STRANI JEZIK

Iznenađeni? Nema ništa kompliciranije od učenja još jednog jezika, a dječji mozgovi su unaprijed programirani za upijanje drugih jezika osim materinjeg. Izlaganje stranim jezicima na dosljedan i zabavan način dok su jako mali, priprema ih za doživotno učenje, pružajući im korijene i temelje koji su im potrebni za rast mozga. Ako i ne znate neki strani jezik, čak i pjevanje na drugim jezicima pomaže!

Savjet br. 6: POHVALITE IH

Došli ste do zadnjeg načina na koji možete utjecati na razvoj mozga vaše bebe…bravo! Odlično vam ide, i vama i vašem djetetu. Svi volimo imati nečije odobravanje, niti vaše dijete nije drugačije. Koncentrirajte se na ono što dijete dobro radi i pohvalite ga, tako će dijete ponoviti takvu radnju. Divljenje njegovom napretku je baza koja će postaviti temelje za cijeli život. Nastavite s dobrim radom!

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima