🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

8 osjetilnih aktivnosti za ispunjavanje slobodnog vremena

Neki dan smo djeca i ja kod kuće zatekli sudoper pun prljavog suđa, stol u neredu i dnevnu sobu koju smo prošlu večer pretvorili u tvrđavu. Ukratko, kuća nam je bila u neredu.

Čim smo prošli kroz vrata, obje moje djevojčice, jedna od dvije, jedna od četiri godine zahtijevale su moju pažnju – jedna me zamolila da joj pomognem izraditi čestitku za Valentinovo, a druga se htjela igrati sirena.
A ja….
Jedno sam oko imala na posuđu, a drugo na satu jer se približavalo vrijeme večere, a ja sam željela pomoći kćerima da pronađu nešto što bi mogle raditi zajedno, bez moje pomoći.
Imate li vi ovakvih trenutaka?
Moj prvi poriv je bio da kažem „ Samo trenutak… moram oprati ovo posuđe, pa ću vam pomoći“. Ali ovo samo frustrira moju djecu koja, po količini posuđa, točno vide koliko će taj „trenutak“ trajati“.

Umjesto toga izvadila sam veliku plastičnu podusudu žitarica, zdjelica i žličica, malih stabala, kamenčića i malih životinjica s farme. Sjela sam s kćerima na kuhinjski pod na par minuta i pozvala ih da se igraju sa mnom.
Ovo ponekad upali a ponekad ne, ali neki dan je upalilo i odjednom je po farmi počela padati kiša žitarica, izmišljali su se novi krajolici, a likovi su se kretali kroz izmišljeni svijet.
Nakon što smo se igrali par minuta, mogla sam početi pripremati večeru. I svi su bili zadovoljni!

Prednosti osjetilne igre

  • Smiruje: Igranje s rižom, pijeskom, vodom, plastelinom i drugim materijalima koji stimuliraju osjetila smiruje djecu i povećava koncentraciju.
  • Pronalaženje unutarnjeg glasa: Osjetilna iskustva potiču djecu da počnu koristiti svoj unutarnji glas dok testiraju svoje ideje i istražuju osobine materijala koje koriste.
  • Razvoj motoričkih vještina: osjetilna iskustva često pomažu pri razvoju motoričkih vještina jer moraju sakupljati, izlijevati, rezati, prosijavati ili oblikovati materijale.
  • Usvajanje jezika: Osjetilna iskustva mogu pomoći pri usvajanju jezika kada odrasli pomažu kontekstualnim opisima jezika kao na primjer „ Sada prebacujemo pijesak u kut kutije“ ili „ Osjećaš li toplu vodu kako ti se prelijeva preko ruku?“

​Izazovi osjetilnih iskustava (za odrasle)

Iz gore navedenih razloga osjetilna iskustva su prekrasna za djecu, ali odrasli im se najčešće opiru jer su …neuredna.
Da, usudila sam se to reći.
Ali nemojte da vas to spriječi.
U gore navedenom primjeru s kutijom žitarica moj kuhinjski pod je na kraju bio pun žitarica, ali lako sam ga očistila u samo nekoliko poteza usisavačem.

Djeci najdraže osjetilne aktivnosti

1. Skupljanje vode za bebe: Ovo je jedna od prvih osjetilnih aktivnosti koje sam radila sa svojom djecom. Pili smo vodu, kupali smo se, kuhali smo s vodom i zalijevali biljke. Voda je djeci poznata, sigurna i fascinantna.

2. Mekano tijesto: Sastojci ovog tijesta su brašno i ulje; lako se oblikuje, a opet se lako i razdvaja. I to je to. Toliko je jednostavno i lako ga je očistiti čak i ako završi na stolu ili parketu. Usto, ako dodate malo ulja od lavande, ruke će vam prekrasno mirisati.

3. Ljigavci:Tekstura ovog gustog ljepljivog materijala je nešto između plastelina i mase za oblikovanje. Ako imate tepih, prvo ga prekrijte nečim, ali inače je ovo izvrsna aktivnost za igru kod kuće.

4. Goop: jednostavna mješavina kukuruznog škroba i vode. Na dodir je kruta, a zatim tekuća… tekstura koja će ih fascinirati.

5. Vodene perle: Kada se igrate vodennim perlama pripazite na malu djecu koja vole stavljati stvari u usta. Ovo je jedna od najpopularnijih osjetilnih igračaka koje koristim.

6. Trganje mokrog papira: Kada sam svojoj bebi dala kadicu vode da se s njom igra ona je uzela papir i sama ga počela namakati i trgati. Obožava ovu aktivnost.

7. Potrgani papir: Ovo je super neuredna aktivnost, ali je moja djeca obožavaju. Što vi mislite?

8. Žitarice: Pročitajte više o tome kako se moje djevojčice igraju sa žitaricama. Žitarice možete lako zamijeniti rižom, grahom, pijeskom ili lećom.

Autor: Rachelle Doorley
Izvor: http://artfulparent.com/

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima