🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Beba u fokusu – 7 načina kojima možete poboljšati pažnju i koncentraciju djeteta

Zamislite da ste započeli nešto pisati. Tipkate na tipkovnici i prazna stranica se polagano popunjava. Gubite pojam o vremenu dok zvukovi ptica, dalekog prometa, otkucaja sata i škripanja stare stolice, koju ste namjeravali popraviti još prije nekoliko mjeseci, nestaju u pozadini. Iznenada vas vaša susjeda i zvuk zvona na vratima prekinu iz “transa” i vrate u stvarnost. Iako volite vašu susjedu, vaša koncentracija je svejedno prekinuta… Bebe cijelo vrijeme doživljavanju ovakva prekidanja.

 

Ne razmišljamo o tome da nekad prekidamo bebe i malu djecu u nečemu, najčešće zato što uopće ne pridajemo veliku vrijednost onome što rade. S druge strane, želimo da naša djeca dobro uče i budu uspješna. Želimo da su u školi mirni i poslušni, da pažljivo slušaju učitelje te da s lakoćom rješavaju probleme i slijede svoje snove. Želimo da se njihova pažnja razvija na prirodan način te da rado i s lakoćom usvoje vještine učenja. Prve godine života su ključne za razvoj pažnje i koncentracije.

 

Donosimo 7 načina kojima možete poboljšati koncentraciju djeteta:

 

1. Svedite “zabavljanje” djece na minimum – Bebe su bića navike te se veoma brzo mogu naviknuti da ih odrasli zabavljaju umjesto da rade ono što im je prirodno, a to je okupirati se onim što ih okružuje. Stalna stimulacija djeteta vodi do iscrpljenog roditelja i djeteta kojem lako postane dosadno. Magda Gerber, stručnjak za rani razvoj, smatra da bebama nije prirodno da im sve veoma brzo dosadi, već roditeljima. Bebe su opčinjene načinom na koji se njihova tijela mogu kretati i svime što mogu vidjeti, čuti, pomirisati te svim ostalim što odrasli uzimaju zdravo za gotovo. Bebe zapravo trebaju vrijeme tijekom kojeg mogu otkriti, doživjeti i usvojiti sve to, a da ih nitko u tome ne prekida.

2. Bez televizije i videa tijekom prve dvije godine života – Televizija i videa imaju veoma snažan negativan utjecaj na razvoj koncentracije kod djeteta. Umjesto poticanja razvoja koncentracije, televizija i videa preuzimaju i dominiraju pažnjom djeteta. Zamislite TV ekran u restoranu u kojem sjedite za istim stolom s nekim od najfascinantnijih ljudi na svijetu, ali svejedno ćete se uhvatiti kako vam pogled bježi put TV ekrana. (Za dublju analizu televizije i njenog utjecaja na razvoj djeteta preporučujem članak mr.sc. Jane M. Healy Ugroženi umovi: Zašto djeca ne razmišljaju i što možemo učiniti po tom pitanju.)

3. Siguran i ugodan “DA” prostor – Kako bi djeca dulje bila zaokupljena nečim, nužno je da to bude u njima ugodnom prostoru. To može biti kolijevka, zatim ogradica te na kraju neki ograđeni prostor za igru. Preveliki prostor za igru s potencijalo opasnim predmetima dostupnima djeci nisu sigurna okolina koja je djetetu prijeko potrebna za razvoj koncentracije. Djeca se ne mogu predugo igrati u prostoru u kojem ga ometaju rastreseni roditelji zabrinuti za njihovu sigurnost i stalno ih prekidaju govoreći “NE”.

4. Jednostavne igračke i predmeti – Osim ako ih netko prekine, bebe su sklone ispitati svaki pedalj jednostavnih predmeta, kao na primjer uzorka platnene salvete s kojom bi onda eksperimentirali mahanjem, stavljanjem u usta, stavljanjem preko lica, gužvanjem u lopticu itd. Predmeti koje ne mogu jednostavno razumjeti (kao na primjer zvečke i ostale tajanstveni predmete koji proizvode zvuk) ili igračke koje samo pasivno promatraju i slušaju i koje imaju samo jednu funkciju (kao na primjer igračke na navijanje) im veoma brzo dosade. Takvi predmeti i igračke ih samo nakratko zaokupe, kao i televizija i videa, umjesto da potiču razvoj pažnje i koncentracije.

5. Promatraj. Ne ometaj – Promatranjem načina na koje bebe provode svoje vrijeme možemo shvatiti da one uistinu nešto rade. Mogu gledati kroz prozor, promatrati stropni ventilator ili pak pokušavati uhvatiti čestice prašine koje se vide na sunčevoj svjetlosti. Svaki put kada prekinemo takve radnje zapravo prekidamo i razvoj njihove koncentracije. Kada ih promatrate, onda možete i primjetiti kada je došlo do pauze, odnosno kada dijete odvrati svoj pogled od lopte i pogleda u vas tada možete pitati dijete možete li ga podignuti i promijeniti mu pelene bez da mu odvratite pozornost od lopte ili mu prekinete struju misli.

6. Beba bira – Jednostavna činjenica je da su djeca zainteresiranija za ono što sami odaberu nego za ono što mi odaberemo za njih. Stoga, dopuštajući bebama da same izaberu s čime će se igrati, razvijamo njihov interes, fokus i koncentraciju. Djeca koja sama biraju čime će se igrati će imati bolju pažnju i koncentraciju kasnije u životu, kao na primjer u školi, kada njihove aktivnosti budu određivali odrasli.

7. Nemojte poticati ometanja – Uobičajena je praksa ometati bebu nekom igračkom kako bi ste joj što brže promijenili pelene. Međutim, bebe na taj način samo uče kako NE obraćati pozornost. Promjena pelena, kupanja, hranjenja za bebe nisu ni dosadni ni neugodni poslovi. Bebe su zainteresirane za sve aspekte njihovih života. Žele biti uključeni u svaki korak zadataka koji ih uključuju te u njima žele što više sudjelovati. Ako učimo bebe da ne trebaju obraćati pozornost na aktivnosti u kojima su sastavni dio, kako onda možemo očekivati i zdravi razvoj koncentracije?

Sposobnost dužeg provođenja vremena u pokušaju većeg razumijevanja nekog predmeta ili situacije može se razvijati i jačati poput mišića tijela. Okruženje doma je povoljno za razvoj pažnje i koncentracije te takvo okruženje može čak i spriječiti razvoj nekih poremećaja pažnje.

Fokus je moć. Sposobnost odrzavanja pažnje i koncentracije je veoma bitna stavka za postizanje kreativnih, sportskih i akademskih uspjeha. Dobri slušatelji su zapravo sjajni prijatelji, supružnici i roditelji.

Zato sljedeći put kada budete provjeravali što vaša beba radi, dobro promislite prije nego ih ometate, jer se i bebe vole izgubiti u onome sto rade.

Video u nastavku (također objavljen u Igra beba – Veliki umovi u akciji) pokazuje kako neometana igra beba može imati pozitivan učinak na razvoj djetetove pažnje i koncentracije u drugoj godini života.

 

Preuzeto s: http://www.janetlansbury.com/2010/04/baby-interrupted-7-ways-to-build-your-childs-focus-and-attention-span/

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima