🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Bebin mozak ‘vježba’ govor mjesecima prije nego dijete progovori

Bebe: slatke i zabavne za igru, ali i ne tako dobre u verbalnoj komunikaciji. Novo istraživanje pokazuje da unatoč nedostatku razumijevanja, koje prikazuju nepovezanim mrmljanjem, kada djeca određene dobi čuju govor njihov mozak se aktivira kako bi utvrdio mehanizme govora.

Priopćenje za medije:

Istraživanje objavljeno 14. sprnja u Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerira da dječji mozak počinje slagati temelje kako formirati riječi puno prije nego što djeca u stvarnosti progovore, a to može utjecati na razvojni prijelaz.

“Većina beba počne mrmljati do 7. mjeseca, ali ne izgovaraju svoje prve prave riječi do prve godine života,” tumači glavna autorica i zamjenica direktora UW (University of Washington – Sveučilište u Washingtonu) Instituta za učenje i neuro znanosti, Patricia Kuhl. “Pronaći aktivaciju u dijelovima mozga za motoriku kada novorođenčad samo sluša je značajno jer ukazuje na to da je mozak bebe angažiran u traženju načina kako da odgovori i to već od početka upućuje da sedmo-mjesečni mozgovi već tada pokušavaju shvatiti način kako provesti prave pokrete koji će producirati riječi.

“57 beba starosti 7 mjeseci i 11-12 mjeseci, slušale su seriju slogova poput “da” i “ta“ na materinjem i stranom jeziku, a znanstvenici su pritom bilježili reakcije u mozgu beba. Slušale su zvukove na engleskom i španjolskom jeziku.

Istraživači su zamijetili aktivaciju moždanih funkcija u području za zvuk koji se zove STG (Superior Temporal Gyrus), u brockinom području i cerebelumu – regije korteksa odgovorne za planiranje motoričkih pokreta koji produciraju govor.

Rezultati objavljeni za medije naglašavaju važnost komunikacije i interakcije s djecom čak i ako ona još nisu u stanju pružiti odgovor.

Istraživači su također otkrili da su bebe koje idu na skeniranje mozga jednostavno neodoljivo slatke i za to imaju dokazne video materijale.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima