🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Djeca sa smislom za humor

Djeca sa smislom za humor sposobna su primjećivati smiješne stvari kod sebe i drugih te interpretirati stvarnost koja ih okružuje na komičan način. Smisao za humor nije urođena, već se uči i stječe od najranije dječje dobi. Razvijanje smisla za humor važno je za emocionalni i socijalni razvoj djeteta, a povezano je i sa stupnjem kognitivnog razvoja.

 

Faze razvoja humora

 

Humor se počinje razvijati paralelno s razvojem mašte, najčešće u drugom dijelu druge godine života. Paul McGhee smatra da se razvoj humora kod djece odvija u 4 faze:

 

  1. faza (18-24 mjeseca) : Djeca zamjenjuju jednu stvar za drugu. Primjerice, Piaget je promatrao svoju kćer Jacqueline (15 mj) kako grli krpu sličnu njenom jastuku. Držala ju je u ruci, sisala palac, legla i zažmirila, ali dok se pravila da spava glasno se je smijala. Jacqueline je bilo smiješno pretvaranje da je krpa njezin jastuk.
  2. faza (između 2 i 3 godine): Nastaju prvi verbalni vicevi. Dvogodišnje dijete smije se kada mačku nazovu kravom, a pizzu hamburgerom.
  3. faza (između 3 i 5 godina): Zbog povećanja znanja o stvarima, distorzije (nepodudaranja) moraju biti izraženije kako bi nešto bilo smiješno. Trogodišnjacima je ta nepodudarnost izraženija na vizualnoj razini, a ne na logičnoj. Smijeh bi kod njih mogla izazvati ovakva slika:

preuzeto s: https://outdoordogworld.com/best-outdoor-dog-toilet/

  1. faza (od 6. godine): Humor djece počinje nalikovati humoru odraslih. Djeca počinju razumijevati dvostruka značenja riječi i rečenica. Djeca s izraženijim smislom za humor stvaraju svoje šale, duhovite priče i nasmijavaju druge.

 

Strategije za razvijanje smisla za humor kod djece

  1. Koristite zagonetke

Malen sam kao zrno riže,

radišan i jak,

uvijek nas je puno braće,

ne plaši nas čak ni lav.

Crni, žuti ili bijeli,

mi kao vojnici pravi.

Što smo? Tko smo?

Mi smo …..

(mravi)

  1. Imajte “šaljivi vikend”. Sjednite s djecom u krug i dijelite svoje šale jedni s drugima. Takva aktivnost potiče dječju kreativnost.
  2. Potičite aktivnost “smijmo se zajedno”: upitajte djecu što im je tog dana bila najsmješnija situacija, pitajte ih zašto im je baš to bilo smiješno.
  3. Opskrbite dijete smiješnim knjigama. Za predškolce su to slikovnice s rimama i pričama, a za stariju djecu knjige s vicevima ili smiješni stripovi.
  4. Šalite se kroz svakodnevne situacije s djecom. Naime, istraživanja su pokazala da poticanje i razvijanje smisla za humor kod djece uvelike ovisi o tome u kojoj je mjeri smisao za humor prisutan i razvijen kod roditelja.

 

Za kraj, evo jedna šala za roditelje 🙂

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima