🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Ljetni praznici: vrijeme da “djeca budu djeca” ili prilika za učenje?

Većinu školske djece, ljetni praznici znače odmor, kupanje, putovanja i beskonačno mnogo igranja. Stoga ni ne čudi da je više od 40 recentnih znanstvenih istraživanja potvrdilo da djeca ljeti zaboravljaju jako puno školskog gradiva te da su nakon praznika na nižoj kognitivnoj razvojnoj razini u odnosu na trenutak početka ljetnih praznika. Iako je dakle, u znanstvenim krugovima vrlo jasno da djeca ljeti “gube” na akademskom planu, jednako je tako jasno da dobivaju na socioemocionalnom planu. Djeca su ljeti opuštenija, lakše sklapaju prijateljstva i kroz njih razvijaju socijalne vještine. S obzirom na rečeno, postavlja se pitanje treba li djecu pustiti preko ljeta da budu djeca ili je ipak potrebno s njima raditi? Odgovor je kao i uvijek, u sredini.

 

Ljeto je izvrsna prilika da se i vi i djeca odmorite od školske godine, ali je i prilika da sve to slobodno vrijeme učinite plodnom i sigurnom okolinom za razvijanje onih vještina ili znanja s kojima je dijete tijekom godine imalo problema. Primjerice, ako vaše dijete teže čita, prije ljetnih odmora pustite ga da luta bespućima knjižnica i izabere sebi zanimljive knjige koje će ponijeti na odmor. Zamolite dijete da vam čita svaki dan, stranicu po stranicu knjige. Ne moraju se samo vježbati akademske vještine, iskoristite ljeto da dijete nauči plivati, da igra sport i razvija svoju finu i grubu motoriku.

 

Evo kako još možete vježbati s djetetom, ali na suptilne načine, da im “ne uništite ljeto”- kako oni vole reći:

 

 1. Igra s registarskim oznakama

Iskoristite vrijeme putovanja tako da djeci kažete da čitaju registarske oznake. Zadajte im različite zadatke s brojevima na oznakama: neka permutiraju brojeve tako da načine najveći troznamenkasti ili četveroznamenkasti broj. Mlađoj je djeci dovoljno reći da zbroje ili oduzmu brojeve na registarskim oznakama

 

 1. Igra pamćenja (memory)

Memory je nekad bila neizostavna društvena igra, ali danas sve manje roditelja shvaća beneficije ove jednostavne, ali vrlo zabavne igre. Ako želite da vaše dijete bolje upozna geografiju, kupite memory na glavne svjetske gradove i proširite djetetu priču o svakom gradu za vrijeme igre.

 

 1. Ljetni “tečajevi” učenja jezika

Ako je vaše dijete već polaznik škole po Helen Doron metodi, onda sigurno znate za ljetne tečajeve engleskog jezika. Kroz nekoliko animiranih epizoda o pustolovinama njima omiljenih junaka djeca na jednostavan uče engleski i preko ljeta.

 

 1. Dekodiranje tajnih poruka brojevima

Pomozite djetetu da poboljša svoje matematičke vještine tako što ćete mu napisati tajnu poruku koju je moguće pročitati samo dekodiranjem. Prvo razmislite što bi ta poruka mogla biti, zatim dodijelite broj svakom slovu u poruci (recimo kao na slici). Djetetu dajte listu slovima pridruženih brojeva. Smislite kratke matematičke zadatke kako bi dijete prvo došlo do broja, a zatim i do odgovarajućeg slova.

 

 

 

 

 

 

 

I za kraj, zadatak za Vas

 

2 riječi!

 

 1. riječ: 6 slova
 2. 9*3
 3. 12-1
 4. 486- 465
 5. 2*2 +2
 6. 4*6-5
 7. 2*2*2*2-3

 

 1. riječ: 8 slova

 

 1. 7*3+1
 2. 138:6
 3. 100-99
 4. 4*7 +1
 5. 9+9+1
 6. 3*4+1
 7. 6:2
 8. 2+2+2+2+2+2+1
Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima