🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Helen Doron učenici zajedno za djecu leptire!

Helen Doron učenici zajedno za djecu leptire!

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može! Iako se naši polaznici neće sjećati originalne pjesme iz kultnog filma, ono što ona simbolizira itekako im je poznato. U našoj Helen Doron školi stalno naglašavamo da djeca osim engleskog usvajaju i vrijednosti koje će ih voditi kroz odrastanje pa sve do kraja života. Učimo dijeliti, pospremati za sobom, poštovati starije osobe, brinuti za okoliš i sva živa bića, biti hrabri i strpljivi i ono najvažnije – empatični i tolerantni!

Početkom školske godine, na jednom od timskih sastanka došlo je na red pitanje: komu ove godine možemo uljepšati Božić i prijedlog da to bude Udruga DEBRA (Društvo oboljelih od bulozne epidermolize) usvojen je jednoglasno! Sve 42 škole u Hrvatskoj oduševljeno su prihvatile prijedlog i počeli smo zajedno osmišljavati kreativne aktivnosti.

Polaznici su na nastavi pomno ukrašavali leptire raznim bojama, šljokicama i naljepnicama s ciljem da im približimo djelovanje Udruge DEBRA, a roditelje smo poticali da direktnom donacijom udruzi zajedno sa svojom djecom i cijelom Helen Doron Hrvatska stanu uz djecu leptire. Odaziv je bio nevjerojatan, a cijela priča postala je još posebnija kada smo saznali da je Vlasta Zmazek, osnivačica i predsjednica Udruge DEBRA ujedno i ponosna Helen Doron baka.

Kako smo imali priliku upoznati divne ljude koji su život podredili ovoj udruzi, zamolili smo izvršnu direktoricu udruge, Branku Blagojević da nam odgovori na nekoliko pitanja o Udruzi i njenom djelovanju.

Koliko dugo već Udruga Debra djeluje u Hrvatskoj?

Društvo oboljelih od bulozne epidermolize DEBRA, osnovano je davne 1996. godine s ciljem povezivanja obitelji oboljelih od bulozne epidermolize. U 27 godina rada udruge brojnim obiteljima koje imaju dijete s buloznom epidermolizom značajno se poboljšala kvaliteta života jer su uključeni u mnoge aktivnosti kao što su Savjetovalište, Psihosocijalna podrška, Besplatan smještaj u Zagrebu, Radna terapija, Organizacija slobodnog vremena, Podrška pri inkluziji u odgojno-obrazovne ustanove, a na inicijativu DEBRE postoji ekspertni tim koji je dodatno educiran za rad s ovom rijetkom dijagnozom.

Zašto naziv “djeca leptiri”?

Imati buloznu epidermolizu (EB) znači imati kožu krhku i ranjivu poput leptirovih krila, zato oboljele često nazivamo i “djeca leptiri”. I najobičnije aktivnosti za njih mogu biti prijetnja od ozljeda i stvaranja novih bolnih rana.

Što je glavna misija udruge?

Obzirom da lijek za buloznu epidermolizu još uvijek ne postoji misija udruge je međusobno povezivanje i organiziranje pomoći i podrške oboljelima i njihovim obiteljima kako bismo im olakšali svakodnevicu i osnažili da žive život, a ne bolest.

Kako netko može podržati djecu leptire?

Djeca leptiri su dio našeg društva, a svjesnost o postojanju njihove bolesti i razumijevanje poteškoća s kojima se nose je prvi i možda najvažniji korak pružanja podrške. Podršku možete pružiti također i podržavajući rad udruge – donacijom, volontiranjem, kupnjom naših proizvoda i širenjem svijesti o djeci leptirima, kao što su nam to učenici Helen Doron škole ove godine i pokazali. Od srca hvala djelatnicima Helen Doron škole na inicijativi, osmišljavanju aktivnosti i uključivanju velikog broja djece i roditelja u ovogodišnju blagdansku priču posvećenu djeci leptirima! Helen Doron učenici prikupili su čak 12.652,50 eura i time osigurali čak 422 radne terapije za djecu leptire.

I za kraj, zašto mislite da je djecu važno učiti empatiji i brizi za druge?

Današnja djeca su svjesna svijeta oko sebe, znatiželjna su, informacije upijaju kao spužve, a naša dužnost je potaknuti ih da razumiju i suosjećaju s drugima u njihovoj okolini. Razvijanje empatije pomaže u razvoju socijalnih vještina, izgradnji odnosa, u stvaranju i održavanju prijateljstva, važan je dio emocionalne inteligencije i na kraju empatična djeca vjerojatnije će se zauzeti za druge koji se suočavaju s poteškoćama i ponuditi podršku. Empatija je vještina koja se uči pa na taj način zajedno gradimo bolje društvo za sve nas jer snažni smo koliko je snažan i najranjiviji pojedinac.

Hvala svim našim polaznicima i njihovim obiteljima što čine svijet boljim mjestom.

Podržite i vi Udrugu DEBRA i osigurajte djeci leptirima ljepšu budućnost: https://www.debra.hr/#donate

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima