🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Iskustvo Helen Doron učitelja: Podučavanje beba engleskom jeziku pomoću Helen Doron metode

Profesorica engleskog sam već desetak godina, a u Helen Doron školi radim tri godine. Već kao dijete sam učila engleski najviše uz crtiće i glazbu. Još uvijek se sjećam prve osobe i načina na koji me je naučila brojati na engleskom. Uzela mi je tada malene prstiće i jedan po jedan dizala i spuštala. Nije mi dugo trebalo da to zapamtim za cijeli život. Ubrzo sam htjela još, htjela sam razgovarati sa svima na engleskom. Kako mi je engleski išao od ruke, tako su i drugi jezici s kojima sam bila u doticaju postajali sve zanimljiviji i s velikom lakoćom sam ih usvajala. Pored jezika me zaintrigirala i kultura koja je neizostavna u učenju jezika.

Odmah po završetku fakulteta sam počela raditi u srednjoj školi i tako se rodila moja ljubav prema podučavanju. U Helen Doron školi sam se po prvi puta susrela s predškolarcima i bebama. Iako sam znala da djeca mogu naučiti drugi jezik od malenih nogu, u meni je postojala trunka sumnje. Kako to da male bebe koje još ne govore ni hrvatski, mogu učiti strani jezik? Kako je moguće stvoriti tako prirodnu atmosferu (kakvu imaju djeca iz dvojezičnih obitelji) na nastavi od 45 minuta tjedno? E, pa moguće je, uz redovno slušanje Helen Doron materijala (pjesmice, recitacije, brojalice, dijalozi, monolozi, crtići), kvalitetno pripremljenu nastavu i veliku pomoć roditelja koji su s djecom na satu.

Moja prva grupa beba (tečaj Baby’s Best Start) do jedne godine je još uvijek sa mnom, sada su već četverogodišnjaci i jako sam ponosna na njih. Sve je počelo tako da sam ja bila zbunjenija od tih malih glavica kojima je odmah sve bilo jasno. Sve ih je zanimalo, u svemu su uživali, a najviše u pjesmicama. Nema ljepšeg osjećaja od onog kada nakon skoro godinu dana pjevanja pjesmica i igranja na satu neko dijete izgovori svoju prvu riječ na engleskom. Neke od prvih riječi su nam bile: Wow, Sunny the cat, teacher, banana, red, dog, I am, kangaroo, wave, hello, happy, bubble, put it in, out…

Nekima od njih su to bile čak i prve riječi. Mali Grga, tada jednogodišnjak, je brojao na engleskom i naučio cijelu englesku abecedu sa samo 45 minuta tjedno u Helen Doron školi. S tim da se dodatni materijali slušaju od doma. Danas, bez razmišljanja čim uđe u školu počinje s razgovorom sa svim učiteljicama i učiteljima na engleskom. On, kao i sva ostala djeca iz njegove grupe, točno znaju kada treba koji jezik koristiti, i bez imalo napora razgovaraju na oba jezika. Na satu uvijek koristimo samo engleski, jer djeca nas razumiju na svakom jeziku ako to dovoljno dobro prezentiramo i pokažemo.

Mali Viktor je na tečaju Toddler’s Best Start naučio sve insekte (12 različitih vrsta buba) koje smo obrađivali, budući da na satovima radimo i enciklopedijsko znanje. Možda će se neki roditelji čuditi što učimo imena životinja i bilja koje djeca ne znaju ni na hrvatskom ali nama je važno da se djeca susreću sa svim stvorenjima i da znaju da je svijet pun čudesnih bića te da životinje nisu samo mačka i pas. Zapravo, djecu učimo empatiji prema životinjama i cijelom svijetu koji nas okružuje, a kojeg mi odrasli ponekad zapostavimo.

Ponekad su djeca stidljivija na satu i ne pokažu koliko su zapravo usvojila, jer oni ne gledaju na to kao na učenje i dokazivanje koliko tko zna, njima je sve to prirodno.Kao primjer imam dvije djevojčice, sestre, Eli i Evu koje se doma igraju na engleskom dok na satu Eva je komunikativnija a Eli malo suzdržanija. U stvarnosti su obje odlične i vole se igrati na engleskom.

Čudesno je i koliko djeca osjećaju ritam i koliko im odgovaraju pjesme koje pjevamo na satu, neki od naših hitova su Uppity up, The Drum song, Waving itd. Na nekima se vide i određeni talenti, kao npr. Iris čiji tata svira bubnjeve je obožavala The Drum song i tako savršeno pratila ritam pjesme.

Na Baby’s Best Start tečaju kao i na Toddler’s Best Start tečaju ne radimo samo na jeziku, djecu učimo i socijalizaciji, kvalitetnoj igri kroz pjesme, rime i raznu stimulaciju. Naša djeca su puna samopouzdanja i s velikom lakoćom usvajaju i ostale jezike pored engleskog. Korina i Mija su djevojčice koje su već 10 godina u Helen Doron školi i dan danas se sjećaju svojih početaka i pričaju o tome kako im je bilo kao malim bebama na engleskom. Danas su djevojčice s prekrasnim znanjem engleskog  te ujedno i najbolje prijateljice. Sve u svemu, djeci pružamo atmosferu, stvarnost i ljubav prema engleskom jeziku za cijeli život.

Ines Skoko, učitelj u Helen Doron školi Sveti Duh

 

U nastavku možete poslušati pjesmice koje bebe od 3 mjeseca do 2 godine uče na Baby’s Best Start tečaju.

Waving: https://www.youtube.com/watch?v=XDVRxdjunAw

The Drum Song: https://www.youtube.com/watch?v=e0pa-aVJdvI

Uppity Up: https://www.youtube.com/watch?v=UAw-MB1Ej-w

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima