🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Kako dijete može naučiti engleski ako ima sat od 45 minuta samo jednom tjedno? U čemu je tajna?

Sa zadovoljstvom Vam donosimo seriju blog postova kao i priliku za učenje od edukacijske i lingvističke stručnjakinje Helen Doron. Helen već 30 godina uči djecu engleski jezik. Osnivačica je i glavna izvršna direktorica Helen Doron edukacijske grupe, kao i utemeljiteljica jedinstvene metode podučavanja engleskog jezika, matematike, fitnesa i razvoja djeteta uz korištenje originalnih i inovativnih materijala.
Ovotjedno pitanje glasi:

Kako dijete može naučiti engleski ako ima sat od 45 minuta samo jednom tjedno? U čemu je tajna?

Helen odgovara:

Pa jedan sat od 45 minuta neće čarolijom pretvoriti dijete u engleskog govornika! Čak ni satovi dva puta tjedno ne mogu garantirati da će dijete pričati na engleskom. Tajna uspješnog učenja stranog jezika leži u dokazanoj metodologiji koja uključuje dnevno slušanje jezika u pozadini.

Što je pasivno slušanje?

Pasivno slušanje auditornog jezika je način na koji se strani jezik usvaja. Kroz tu metodu dijete čuje audio materijale na engleskom kao zvukove u pozadini, dok se u isto vrijeme igra, jede ili npr. odlazi na spavanje. To je pasivan način usvajanja jezika, u kojem je djetetova pažnja periferno usmjerena na pozadinski audio materijal. Upravo zbog čestog slušanja i ponavljanja bez potrebe da se fokusira na isto, ta je metodologija vrlo slična prirodnom usvajanju materinjeg jezika. Opće je poznato među lingvistima da periferno usvajanje jezika odlazi direktno u dugoročno pamćenje.

Helen Doron metoda pasivnog slušanja

Trideset godina iskustva u podučavanju pokazalo mi je da je svakodnevno pasivno slušanje vrlo važno kako bi dijete što lakše naučilo engleski jezik. Vokabular, gramatika i pjesme uče se kroz ponavljano pozadinsko slušanje. Pasivno slušanje ne zahtijeva koncentraciju ili razumijevanje jezika. No potrebno je svaki dan dva puta dnevno slušati posebno kreirane materijale za učenje.

Helen Doron materijali sadrže više od 500 pjesama. Većina su originalne i prilagođene posebno za naše tečajeve. U početku dijete ne razumije što sluša, no pjesme sviraju u pozadini dok ono npr. jede ili se igra, kupa, sprema za spavanje. Na taj se način mozak stalno stimulira; specifične neuronske veze za učenje engleskog se stvaraju kroz procesuiranje zvuka i značenja jezika. Takvo učenje podrazumijeva da djeca uistinu upijaju ono što čuju pa kad dođu na nastavu već su im poznati zvukovi, znaju pjesmice, pjevuše ih, iako još ne znaju točno što znače pojedine riječi.

Vrlo je važno da roditelji shvate da će pažnja djeteta po prirodi odlutati, jer kod pasivnog slušanja nije bitno da se dijete koncentrira na slušanje CD-a kao kod aktivnog slušanja.

Za polaznike od 2 do 9 godina materijali za učenje kod kuće uključuju i crtane epizode na DVD-u koje prate priče i pjesme obrađene na satu te na taj način podupiru audio materijal sa slikom u svrhu još boljeg razumijevanja jezika. Ukoliko roditelji ne žele puštati crtane epizode mlađoj djeci, naši programi nude i materijale za slušanje kod kuće.

Učenje uz zabavu

Uspješno učenje jezika ne može se naravno postići isključivo pasivnim slušanjem. Visoko kvalificirani učitelj koji može uskladiti nastavne materijale s materijalima za slušanje kod kuće, stvorit će savršene uvjete za uspješno učenje. Svaki Helen Doron učitelj prolazi vrlo zahtjevno školovanje koje mu daje znanje, tehnike i materijale razvijene od strane pedagoških stručnjaka. Ti su materijali i metode dokazano uspješni u podučavanju engleskog jezika. Svi se satovi održavaju na engleskom, tako da će dijete djelomično razumjeti CD koji se sluša na satu, ali i kod kuće dva puta dnevno.

Dijete će opet sljedeći tjedan na satu naučiti još nešto više i taj proces slušanja CD-a kod kuće, dolaska na sat, i ponovnog slušanja kod kuće se nastavlja sljedeća 2 mjeseca dok se gradivo u potpunosti ne savlada. Nakon toga se nastavlja sa sljedećom cjelinom, novim gradivom i CD-om.

Slušanje kod kuće ne zahtijeva od djeteta da se fokusira i aktivno uči – biti prisiljen na nešto uopće nije zabavno! S pasivnim slušanjem uči se spontano, a u nekim trenucima dijete može i zapjevati. Ono sluša i prima informacije, a da nije toga ni svjesno. U pasivnom slušanju leži tajna uspješnog učenja engleskog; ono podupire jednotjedni sat od 45 minuta i dijete uči na divan način.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima