🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Kako poboljšati vještine pisanja kroz čitanje

Čitanje i pisanje idu zajedno ruku pod ruku, uče se istovremeno, a vještina jednoga postaje vještina drugog  ali nakon što učenik krene u treći ili viši razred, pisanje se više ne temelji na kopiranju riječi ili rečenica iz vježbenica. Djeca tada moraju misiti svojom glavom i stvoriti originalni tekst, bilo to fikcija ili ne.

Postoje razni načini pomoću kojih čitalačke vještine mogu poboljšati opće spisateljske vještine učenika ali i odraslih. Iako možda Vi i vaše dijete ne maštate od tome da jednoga dana postanete objavljivani pisci, to ne znači da mogućnost samoizražavanja kroz pisanje nije važna. Ljude koji ne znaju pisati dobro formirane rečenice s interpunkcijama i ispravnim pravopisom obično smatramo manje inteligentnima, a kako bismo spriječili takve predrasude donosimo vam nekoliko načina pomoću kojih možete poboljšati svoje pismeno izražavanje, bilo kao učenik ili odrasla osoba, bez osjećaja frustracije.

Kopirajte druge

Iznimni pisci ne rađaju se preko noći. Količina vremena kojeg su uložili u brušenje svog zanata je obično neizmjerna. Potrebne su im godine da postanu „senzacija preko noći“. Mnogi od najboljih pisaca pokušavali su kopirati ili duplicirati rad svojih omiljenih autora, taj koncept nije nepoznat u književnom svijetu. Neki književnii pročitaju knjigu ili dvije određenog autora te žele moći pisati baš kao on. Jedan od načina za postizanje toga je vježba oponašanja. Pisci prepisuju stranicu po stranicu knjige, a kada završe prepisivanje, imaju više informacija o stilu autora jer su uporno transkribirali riječ po riječ. Mnogi poznati autori su vježbali upravo tako: čitanjem knjige te prepisivanjem cijele knjige kojoj se dive kako bi mogli bolje razumjeti autorov rad. Jack London, autor Zova divljine, Bijelog očnjaka i ostalih poznatih knjiga, često je koristio ovu metodu. Vježba kopiranja koristi vaše čitalačke sposobnosti čineći vas boljim piscem.

Posuđujte ideje

Jeste li ikada čitali knjigu čija je radnja otišla u smjeru drugačijem od onoga kojeg ste očekivali? Ili ste obožavali knjigu ali vas je uvijek mučiko nekoliko detalja koje biste promijenili u njoj promijenili? Upravo su to su dva načina za osmišljavanje ideja za knjigu. Možda ste uživali čitajući Harry Pottera ali biste voljeli da je glavni protagonist djevojčica koja dolazi iz stare loze vještica, umjesto da je čarobnjak. Ovo je samo nekoliko jednostavnih primjera izmijena koji totalno preokreću zaplet priče te mogu služiti kao izvor mnogobrojnih izvrsnih ideja.

Istražujte i čitajte

Školski projekti i eseji nisu ništa novo učenicima jer takve zadatke dobivaju stalno. No, moći istražiti temu online je nešto što nije bilo moguće prije dva desetljeća. Zamislite da morate napisati pet stranica o građanskom ratu. Prije no što biste napisali ijednu riječ, pronašli biste slične članke i uratke s istom temom na internetu. Kroz istraživanje i čitanje tih članaka možete posuditi teme koje vam se sviđaju te konstruirati tekst na temelju informacija koje ste pročitali. Naravno, ne možete samo prepisati rad jer bi to bilo plagiranje, a plagiranje bi vas dovelo u velike nevolje. Uvijek morate pisati svojim riječima i dati svoju notu tekstu. Istraživanja već napisanih tekstova samo su put prema dobrim idejama za pisanje novog teksta.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima