🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Kako u Odgoju Male Djece Razviti Emocionalnu Inteligenciju (EQ)

Helen, u ovo tehnološko doba kada su obitelji često razdvojene i kada se oslanjaju na elektroničku komunikaciju da bi bili u kontaktu, kako ste razvili tako krasan odnos sa svojim unukom Rohanom koji živi u Južnoj Koreji?

Pričamo kada god možemo, obično svaki dan i to mi daje priliku da komuniciram sa svojim unukom Rohanom koji sada ima 28 mjeseci. Pričala sam sa svojim sinom Benayom koji mi je rekao ”Mama nešto čudesno se dogodilo danas. Hodali smo kroz dio grada koji nismo dugo posjećivali i prošli smo pored frizerskog salona u kojem sam se jednom ošišao, dok je Rohan, koji je imao 9 mjeseci, čekao sa svojom majkom. Dok smo prolazili, Rohan je rekao ‘Ovdje se tata ošišao, a ja sam plakao.’ Pitao sam Rohana ‘Da li se sjećaš zašto si plakao?’ Rohan je odgovorio ‘ Jer sam bio uplašen.”

Kako zanimljivo! Sa samo dvije godine je sposoban razgovarati o svojim osjećajima, kojih se sjeća dok je imao 9 mjeseci?

Da, jako zanimljivo. I što smo razumjeli iz ovoga? Imamo jako malo dijete koje je sposobno prisjetiti se svoje emocije iz ranog djetinjstva. Ne samo da se sjetilo emocije, već je bio u stanju izraziti što je učinio, kako se osjećao i zašto se tako osjećao, što je, ako mogu reći, talent ili vještina koju su njegovi roditelji razvili radeći s njim. Rohan je trojezičan i pohađa naše tečajeve Baby’s Best Start i Toddler’s Best Start i naučio se izražavati na 4 jezika; engleski, hebrejski, korejski i znakovni jezik za bebe. Ne samo da su mu njegovi roditelji dali priliku da razvije svoje jezične sposobnosti, već su i stvorili okruženje u kojem se može sigurno i sa samopuzdanjem povezati sa svojim osjećajima i naučiti da ih razumije. Ne mislim da je većina djece sposobna izraziti osjećaje iz sjećanja u tako ranoj dobi, ali vjerujem da sva djeca imaju ta sjećanja, čak i ako još nisu sposobna pričati o njima. Počinje se tako što se jednostavno priča sa svojom bebom, komunicira se s njom od samog početka. Upoznala sam vrlo inteligentne roditelje male djece koji kažu kako ”Kako mislite da pričam s njim? Još ne može govoriti.” A moj odgovor je kako će ikada naučiti govoriti, razviti svoj vokabular i imati dubinu razumijevanja i dubinu osjećanja ako redovito i često ne pričate s njim, čitate mu, prenosite mu dubinu emocije. Radite s njim razne aktivnosti i dok to radite govorite mu , to će mu pomoći naučiti jezik.

Znači roditelj može pomoći svom djetetu da nauči razumjeti i izraziti svoje osjećaje od samog početka?

Djeca sve primjećuju, od trenutka rođenja. Svaki osjećaj koji prenesete, oni upiju. Istraživanja su pokazala da djeca koja su samo jedan dan stara mogu oponašati izraze lica. Ustvari, oni primjećuju emocije dok su još u maternici.

Čestitam! Čula sam da ste dobili i unuku prije 3 tjedna!

Da, moja kćerka Ella je dobila djevojčicu Riu, koja reagira na podražaje i čak oponaša moje izraze lica. Nema sumnje da uči komunicirati. Bebe mogu jedino učiti kroz ono što dožive. Ta vanjska iskustva stimuliraju tijelo i nužna su djetetu da može izraziti svoje osnovne potrebe. Imam sjećanja kako držim novoođenče na svom krilu i beba oponaša moje izraze lica. Postojao je nalet energije koji smo izmijenili. ”Da, vidim što govoriš i ja ti odgovaram!” Novorođena djeca žele i moraju komunicirati. Ne samo da pokazuju svoju potrebu za hranom i tjelesnom ugodom već mogu pokazati da se žele povezati, promatrati i učiti od prvog dana. U Rohanovom slučaju, stalan unos 4 jezika i činjenica da ima toliko emocionalne ljubavi i potpore, omogućilo mu je ne samo da se poveže sa svojim emocijama, nego da ih i prepozna i riječima izrazi sebe. Kroz sav svoj jezični razvoj i odnos sa svojim rodteljima Rohan-a se podučava da posjeduje riječi kako bi se izrazio! Postoje odrasli ljudi koji nisu u stanju pronaći prave riječi kojima bi opisali svoje emocije. Pri odrastanju nisam imala problema s tim, ali postoje mnogi koji kada ne mogu pronaći riječi da se izraze, oslobode te osjećaje kroz različite radnje ili nasilje. Kada možete izraziti emociju, možete otpustiti te nakupljene osjećaje na zdrav i pravilan način. To je izuzetno važno za našu djecu. Postoji emocionalna složenost koju su roditelji dužni čuvati i razumjeti. Djeca nemaju te osjećaje od prvog dana. Pogledajte svoje dijete koje god je dobi i prepoznajte da je ono klupko emocija i ne propušta ni sekundu vremena. Ne možete ih prevariti. Oni znaju vaše osjećaje.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima