🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Kako vaša beba uči prije nego se rodi i kako vi možete tome pridonijeti

Svi znamo kako su rano stimuliranje mozga i razvoj djeteta važni, ali da li ste znali da djeca počinju učiti dok su još u maternici? Vrijeme prije rođenja je jednako važno kao i prva godina života djeteta. Ustvari, u korejskoj kulturi se dob djeteta počinje računati u trenutku začeća tako da je dijete već staro godinu dana kad se rodi. Ovo vjerovanje je u skladu s novim znanstvenim istraživanjima koja pokazuju da se djetetu, dok je još u maternici, u potpunosti razviju osjetila, razvijaju se osjećaji i čak počinje učiti jezik od majke, koji prepoznaje, razlikuje i na koji reagira kad se rodi. Puno toga što trudnica susreće u svakodnevnom životu, zrak koji udiše, hrana i piće koje konzumira, kemikalije kojima je izložena, čak i njezine emocije, dijeli sa svojim djetetom u razvoju. Dakle, koje su to najvažnije stvari koje majka može učiniti da pomogne svojem djetetu prije rođenja? Kako se trudna majka može pripremiti?

Ostanite smireni

Učenje tehnike meditacije može znatno utjecati na majčino zdravlje koje ujedno utječe na razvoj djeteta. Više od 700 publiciranih članaka s raznih poznatih sveučilišta pokazuje da ova mentalna tehnika  ima jake fizičke i psihičke učinke na trudnu majku. Buduća majka ima manji tlak i bolju cirkulaciju koje doprinose djetetovom zdravlju i  dobrobiti, kao i majčinoj smirenosti i zdravlju. Svaka majka bi to trebala raditi, uživat će u tome, kao i njeno dijete.

Kako vaša beba uči prije nego se rodi i kako vi možete tome pridonijeti

Hranite se zdravo.

Pravilna prehrana u trudnoći ne utječe samo na zdravlje majke, već može koristiti bebi u odrastanju. Zapravo, majke koje paze na svoju prehranu, redovito vježbaju i općenito paze na zdravlje tijekom trudnoće, pružaju svojem djetetu dobar početak u životu. Naravno da treba razmotriti i uzimanje dodatnih vitamina, minerala i dodataka prehrani, ako je potrebno.

Naučite nešto više o dojenju

Dok je dojenje prirodno i lako za neke majke, za druge to može biti veći izazov, ali u popunosti vrijedan truda. Majke koje doje i jedu hranu punu hranjivih tvari, prenose te hranjive tvari na dijete, što će pospješiti djetetov kognitivni razvoj i zdravlje.

Djeca koju su majke dojile barem prvih 6 mjeseci  života postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od djece koja su dobivala adaptirano mlijeko.  Ako se bebina prehrana većim dijelom sastoji od majčinog mlijeka, u adolescenciji će djetetov  volumen mozga biti veći. To je uvelike tako zbog toga što se u majčinom mlijeku nalazi DHA, koja je jedan od glavnih sastojaka moždanih membrana. Majčino mlijeko nije samo važan izvor DHA, već se u njemu nalaze i drugi važni nutrijenti za razvoj mozga, jačanje imuniteta i dišnih puteva te cijelokupnog zdravlja djeteta.

Glazba je važna.

Pionirska istraživanja pokazuju da novorođenče prepoznaje glas svoje majke i da bebe počinju učiti jezik dok su još u maternici. Čak i za vrijeme trudnoće trebali biste pričati sa svojom bebom i pjevati svojoj bebi. Osim što ćete se početi zbližavati sa svojom bebom, pripremit ćete nju ili njega za učenje. Mozak novorođenčeta je programiran da obavlja osnovne vitalne funkcije, ali veći dio mozga mora biti stimuliran kako bi se stvorile veze između moždanih stanica. Te veze potiču plasticitet mozga, odnosno njegovu sposobnost da se mijenja i uči.

Uložite u sebe i svoje dijete

Čitajte i učite. Znanje je moć. Znanje je sreća i zdravlje. Žene trebaju posjedovati znanje potrebno za upravljanje vlastitim tijelima. Važno je znati da trudnoća nije čekanje od devet mjeseci do velikog događaja koji je rođenje, već da je trudnoća važan period sam po sebi.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima