🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Mitovi o čitanju

Mit #1

Djeci koja nauče čitati prije škole, u školi će biti dosadno.

To nije mit.

Zadovoljstvo i užitak koje nam pruža dobra knjiga!

Djeci koja nauče čitati prije škole, u školi će biti dosadno. Ali jednako tako bit će dosadno i djeci koja još ne znaju čitati. Svoj djeci je ponekada dosadno u školi.

Djeca kreću u školu puna oduševljenja i iščekivanja. Na žalost, ono što ih dočeka nije uvijek ono što su očekivali. Jednom kada splasne oduševljenje oko nove školske torbe i školskog autobusa, većina prvašića shvati da je škola dosadna. Rijetko kada zapravo mogu birati žele li ići u školu, stoga se nauče nositi s činjenicom da svakodnevno provode mnogo sati u školi iščekujući odmor, ručak ili trenutak kada napokon mogu otići kući.


Čitanje pojedinih riječi s majkom brzo će dovesti do čitanja knjiga

Pitanje nije kome će biti dosadno nego tko će se najbolje nositi s dosadom. Pronicljivi učitelji će prvašićima koji već znaju čitati dati priliku da odu u knjižnicu i čitaju dok ostala djeca tek uče čitati s učiteljicom. Još mudriji učitelji dat će zadatak djeci koja već čitaju da pomažu ostaloj djeci, posebno onima koji imaju poteškoća s tim procesom. To je iznimna prilika za našeg malog sedmogodišnjeg čitaoca da se osjeti važnim i da usput poboljša i svoje čitanje.

Djeca koja još ne čitaju imat će zahtjevan zadatak – neki od njih će naučiti čitati nekoliko stotina riječi do kraja školske godine. 35% ih neće uspjeti savladati te riječi i to će uzrokovati frustraciju i razočaranje.

Dobro je, a ne loše, ako dijete zna čitati prije nego što krene u školu. To mu pomaže da u školu dođe spremnije.


Heather čita knjigu „Kako naučiti vaše dijete čitati“
Zašto ne – ona ima 6 godina i čita već godinama!

 Iz knjige

„Potpuno je jasno da je sposobnost čitanja u ranoj dobi povezana s inteligencijom.

Što ranije dijete nauči čitati , vjerojatnije je da će steći naviku čitanja i da će čitati bolje.“

– Glenn Doman

„ Ako malenom djetetu date mnogo pažnje i ljubavi i naučite ga čitati, hoće li ono drugima pružati više pažnje i ljubavi nego što bi to inače činilo, hoće li biti osjećajnije, inteligentnije i sposobnije? Odgovor je – hoće.“

– Glenn Doman

Što roditelji kažu o knjizi:

„Kupili smo knjigu „Kako naučiti vaše dijete čitati“, izdanu 1964. godine, kada je naše prvo dijete imalo dvije godine. Uistinu je čudesna! Već u prvom razredu naše dijete je čitalo poput djece u petom razredu, odlično usvajalo gradivo svih predmeta u svim razredima, s lakoćom završilo glazbenu školu, osvojilo sva natjecanja iz matematike i briljiralo na prijemnom ispitu za fakultet.“

Majka, Texas

„ Moj četverogodišnjak je toliko uživao da je naučio čitati deset riječi već prvi dan i nije htio ići spavati – u 6 ujutro opet je bio budan i jedva čekao nastaviti… To je najsretnije otkriće u mojoj majčinskoj karijeri!“

Majka, Arizona

Preuzeto s: https://iahp.org/early-development

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima