🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Mother vs iPad

Ne mislim da su iPad-i bolji od majki. Ne mislim ni da su iPhone-i bolji od majki.

Volim svoj iPhone. Mislim da nema puno ljudi na svijetu koji vole i cijene genijalnost iPhone-a više od mene. Kad je izašao njegov mlađi brat, iPad, istog trena kad sam ga ugledala znala sam da će sve promijeniti, i jeste.

Da, koristi i potencijal ovog uređaja se ne smiju podcijeniti. Volim uređaje koji mi pomažu, a ovo je i može biti odličan uređaj, možda i najbolji.

Ne znam zašto je to tako, ali, kad se pojavi neki novi obećavajući uređaj, mi jako brzo nađemo način da ga pretvorimo u nešto negativno.


Da li su mobiteli, tableti i računala stvarno dobri za naše bebe?

Prošli put kad smo predavali u Singapuru, nismo mogli ne primijetiti da svaka majka ima svoj iPhone i svoj iPad odmah pri ruci. Ako beba u kolicima usklikne od radosti zbog nekog prizora ili se počne buniti, odmah joj se pruža iPhone ili iPad. Neke majke stanu tek toliko da izaberu igru kao što je bušenje balona, uz koju će beba provesti vrijeme bušeći balone koji se pojavljuju i probuše u pravi tren.

Ista bi beba, kad bi dobila pravi balon, probušila dovoljno balona da nauči ono što se može naučiti iz te aktivnosti te prešla na neku novu aktivnost. S druge su strane, u virtualnom svijetu bušenja balona, učestalost, intenzitet i trajanje tempirani tako da je beba okupirana što je duže moguće. Majka može sjesti u park i pisati poruke ili razgovarati na iPhone-u koliko god joj srce želi.
Najbolja dadilja na svijetu, iPhone, uspješno radi svoj posao.

Promatrala sam puno beba i majki taj dan u Singapuru – niti jedna majka nije razgovarala sa svojom bebom da vidi zašto ona plače, niti jedna majka nije uzela svoju bebu iz kolica i prošetala s njom, ili joj pjevala pjesmu, ili joj pokazala orhideju, ili joj pokazala pticu, ili joj čitala knjigu. Nije postojala nikakva stvarna interakcija između tih beba i njihovih majki. Ništa.


Staromodno druženje s mamom uz knjigu – e to je sretna beba, a mama isto izgleda sretno!

Da li to zvuči kao dobra ili loša ideja?

Da li stvarno vjerujemo da je za bebu bolje da buši balone na mobitelu nego da priča s nama? Zar joj ne možemo pružiti više? Da li stvarno vjerujemo da je za nas bolje da pišemo poruke našim prijateljima ili razgovaramo preko mobitela dok vodimo bebe u šetnju parkom? Zar ne želimo imati blizak odnos s našom bebom kroz koji otkrivamo njezine osobine, potrebe i želje?
Zar to nije smisao života, ili smo nešto propustili?

Jedna od naših baka nam je rekla kako vodi unuku u knjižnicu svaki tjedan kad se održava čitanje priča za djecu. Njezina unuka joj voli sjediti u krilu i slušati priče 30 minuta, ali mnogi drugi dvogodišnjaci samo sjede u svojim kolicima dok njihove majke sjede negdje drugdje i tipkaju po svom iPhone-u.


Najbolji laptop na svijetu – majka i prava knjiga

Prije 15 godina, prije iPhone-a i iPad-a, stvorili smo Slikovni rječnik („Picture Dictionary“) za CD-e. Tad je to bilo jedinstveno u svijetu. To je bila prva aplikacija koju je trogodišnje dijete moglo samostalno koristiti i učiti stotine činjenica preko slikovnih kartica („Bits of Inteligence“, kako ih naziva psiholog Glenn Doman) na pet različitih jezika. To je bila i ostala jedna od omiljenih kreacija u našoj ponudi „Better Baby Store“.
Zašto smo stvorili Slikovni rječnik?

Znali smo da naše majke i očevi rade odličan posao u odgoju svoje djece i sami rade kartice sa slikama preko kojih ih podučavaju. Ništa nikad neće biti bolje od onoga što roditelji sami naprave za svoje dijete, poznavajući njegove interese. Međutim, netko mora napraviti večeru i oprati rublje i otići u dućan i čistiti i sve ostalo. Takav je život. Mi smo željeli dati roditeljima ovu divnu aplikaciju koju djeca mogu sama koristiti kad god bi roditelji bili zauzeti – ne kao zamjenu za majku i oca, već kao nešto dodatno, zato je i stvoren Slikovni rječnik.

Nismo mogli ni zamisliti da će se zatupljujuće igrice za odrasle i mlade moći koristiti na mobitelima i tabletima i da će bebe biti njima izložene. Ako dvadesetogodišnjak želi pucati po ljudima na ekranu, to je njegov izbor, ali nije u redu koristiti istu tehnologiju kako bi bebe na to trošile svoje dragocjeno vrijeme.

Mozak voli boje, mozak voli pokret, mozak ima veoma specifičan sustav reagiranja, a bebe, koje odlično kod primjećuju uzroke i posljedice, bit će posebno osjetljive na manipulaciju kad se ovi elementi razumiju i koriste kako treba.

Spomenula sam naše singapurske majke jer sam imala priliku promatrati ih cijeli vikend koji sam nedavno provela s njima. Vjerujem da bi priča bila jednaka u Tokiju, Sydneju ili Philadelphiji.

Majke su najbolje učiteljice na svijetu.


Mala djeca imaju nerazvijen vidni sustav – trebaju veliki font slova kako bi učenje bilo lagano

Televizija, radio i iPad nikad neće zamijeniti majku u očima bebe. Da, ti uređaji su dio djetetova života, ali ne ne bi trebali imati tako velik udio kakav im se sad daje.

Jedino što je dovoljno snažno da naudi majkama, su one same.

Stavimo na stranu naše voljene iPhone-e i iPad-e i ostvarimo povezanost s bebom. Zašto ne? Ona nas treba sad više nego ikad, a istini za volju, trebamo i mi nju.

Preuzeto: iahp.org

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima