🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Nekada se smatralo da plastičnost mozga nestaje nakon određene dobi, no to ipak nije točno

Nova istraživanja upućuju da se naš mozak mijenja i raste tokom naših života, a dvojezičnost potiče taj razvoj! (Iznenađenje!)

Neuroplastičnost, poznata kao plastičnost mozga, odnosi se na promjene u neuronskim vezama i sinapsama u mozgu. Te promjene nastaju iz promjena u ponašanju, neuronskih procesa, okoline i tjelesnih ozljeda. Kako se naše životne okolnosti mijenjaju, naš mozak ima sposobnost reorganizacije i stvaranja novih sklopova. Ali kakve to veze ima s dvojezičnošću? Učenje novog jezika je najbolja vježba za mozak!

U prošlosti je opće mišljenje bilo da je mozak statičan organ te da se ne može fizički mijenjati. Ta nekadašnja ideja danas se osporava. Mozak se konstantno mijenja, a novija istraživanja ukazuju na to da se te promjene odvijaju tijekom cijeloga našega života; do 60-ih ili 70-ih godina. Matične stanice u našem mozgu mogu razvijati neurone u bilo kojoj dobi!

Plastičnost mozga ima nekoliko ključnih načela:

Pozornost / Fokus
Intenzitet
Trajanje
Ograničenje / Uronjenost
Imitacija
Vizualizacija

Mozak djeluje na vrlo sličan način kao na primjer i mišić u našoj ruci. Kada smo izloženi psihičkim naporima, na primjer – učenje novog jezika ili rješavanje vrlo teške matematičke jednadžbe, mi vježbamo taj mišić; što ga više vježbamo, to on postaje jači. Psihički stres i umor svima su naporni, kao što to zna biti i odlazak u teretanu, ali prednosti su dokazane. Jedna od prednosti dvojezičnosti je da su kod dvojezičnih osoba, za razliku od osoba koje govore jedan jezik, demencija i Alzheimerova bolest usporene.

Samim time što poznajemo drugi jezik ojačavamo neuroplastičnot mozga jer je na taj način mozak potaknut na prebacivanje s jednog jezika na drugi, na stvaranje novih sinapsi i reorganizaciju. Različite gramatičke strukture, vokabular i mnogi drugi aspekti korištenja dva ili više jezika redovito potiču naš mozak da radi užurbano. A to je dobra stvar!

Dvojezična djeca ili djeca koja prolaze kroz dvojezično obrazovanje već u ranoj dobi imaju priliku razvijati neuroplastičnost svog mozga. Dvojezičnost djeluje na mozak na način na koji vježbanje djeluje na naše tijelo.

Može li dvojezičnost povećati plastičnost našeg mozga? Naravno! Na praktičnoj razini to znači da će mišići mozga postati jači, što će pomoći povećati naše sposobnosti u drugim, gore navedenim područjima.

Kao i sa svakim drugim mišićem, to se ne događa preko noći! Kako bi dodatno potaknuli plastičnost svog mozga možemo raditi na stvarima poput mentalne matematike, igara memorije, puno čitanja, kreativnih igara i slično. Sljedeći put kada ste psihički iscrpljeni samo si recite: “Upravo sam imao odličan trening neuroplastičnosti!” Za kraj je bitno naglasiti da naš mozak može rasti samo ako ga pravilno i umjereno potičemo. Bavljenjem svojim redovitim, rutinskim, svakodnevnim poslovima po kući ili na poslu ne vježbamo svoj mozak. S druge strane, ako od napora doživljavamo napadaje panike, naš se mozak također ne oblikuje pravilno. Kao i u tjelovježbi, bitno je naći zlatnu sredinu. Bitan je dovoljan napor da osjetimo da vježbamo, ali ne toliki da ne možemo disati!

Preuzeto sa: http://livingbilingual.com/2013/06/01/being-bilingual-the-neuroplastic- workout/

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima