🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Oboji svoj svijet

Pokušajte se vratiti u dane kada ste ležali na podu s bojankom, okruženi jarkim bojicama i kako neko vrijeme nije postojalo ništa osim vas i stranice ispred vas. Razmišljali ste koju boju odabrati, što prvo obojiti i onda ste to pažljivo bojali sve dok niste završili. Sjećate li se tog osjećaja zadovoljstva kada biste potrčali nekome pokazati svoje umjetničko djelo?

Bojanje nije samo zabavna aktivnost koja omogućuje djeci da se satima kreativno izražavaju. Postoji više razloga zbog kojih je bojanje i veoma važan dio djetetovog razvoja:

Koordinacija oko-ruka

Kada djeca počinju bojati, njihove oči teško prate i kontroliraju pokrete ruku i prstiju pa je tako bojanje odlična aktivnost za razvoj koordinacije oko-ruka, koja uvelike utječe kako na bojanje i na pisanje. Bojanje jednom rukom i držanje stranice drugom utječe na bilateralnu koordinaciju.

Izgradnja mišićne moći

Motoričke vještine su usko povezane s razvojem mišića. Držanje bojice i bojanje iziskuju određen trud od svakog djeteta. Dok bojaju djeca uče kako držati alat za pisanje, poboljšavaju snagu ruku te uče kako regulirati svoju snagu kako bi stvorili tamnije ili pak svijetlije nijanse. No bojanje ne jača samo ruke, već i ramena. Stoga je bojanje odlična priprema za razvoj finih motoričkih sposobnosti, kao što je vještina pisanja.

Razvoj mozga

Na prvi pogled bojanje izgleda kao veoma opuštajuća aktivnost. No ono zapravo jača kognitivne sposobnosti, kao na primjer razmišljanje, fokusiranje i koncentraciju koje mozak koristi kako bi obavljao niz različitih aktivnosti. Dok bojaju, djeca uočavaju različite boje, linije i oblike, a prepoznavanje oblika je prvi korak ka razvoju vještine čitanja i matematičkih sposobnosti.

Odluke, odluke

Bojanje je dobar način za podučiti djecu kako unaprijed planirati. Ona mogu pogledati sliku i odlučiti odakle započeti s bojanjem te kojim bojama obojiti različite dijelove slike obraćajući pozornost na detalje. Osjećaj zadovoljstva kada obojaju cijelu stranicu i ispune zadatak služi kao motivacija i ohrabrenje da nastave bojati, bojati i bojati!

Unutar granica

Bojanje uči djecu o granicama, odnosno ostajanju unutar granica – što je veoma korisno za razvoj vještine pisanja. Bojanje unutar granica stvara osjećaj strukture, ali ostavlja i mjesta za kreativno izražavanje. Naime, ako različita djeca bojaju isti crtež onda će odabir boja i način na koji su obojali stranicu biti odraz njihovih različitih osobnosti.

Što znači ova RIJEČ?

Bojanke koje uključuju i riječi služe kao prilika za započinjanje razgovora. Uzmimo za primjer jednu od najomiljenijih životinja na svijetu – psa. Možemo pitati djecu je li vole pse, zašto ih vole, što psi vole, koje još životinje oni vole, mogu li se sjetiti još neke životinje čije ime počinje slovom ‘’p’’ itd.

Bojanje nije samo zabavno, već pruža uvjete za početak razgovora koji mogu podučiti djecu o svijetu koji ih okružuje te im pomoći u razvoju mnogih važnih vještina.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima