🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Šest načina kako svom djetetu pružiti bolji početak

Znate li da djeca počinju učiti već u maternici? Poticanje djetetovog razvoja prije rođenja kroz glazbu i pričanje rezultira pametnijim, nadarenijim i prilagođenijim djetetom. Rana stimulacija mozga potiče na razvoj većeg broja živčanih puteva i time poboljšava kognitivne funkcije kako dijete raste i razvija se. Mnogi roditelji koriste prednost ove činjenice o razvoju dječijeg mozga te potiču razvoj i stimulaciju moždanih funkcija. I vi možete poticati razvoj mozga svog djeteta i to  na ove načine:

1. način: Uspavanke, pjesmice i brojalice

Ne morate biti glazbena zvijezda da biste pjevali svom djetetu. Važna je veza koja se stvara u trenutku pjevanja jer dok pjevate uspavanku možete ljuljati, grliti ili nositi svoje dijete. Neka pjevanje uspavanki postane vaša dnevna navika. Shvatit ćete da ova opuštajuća aktivnost prije spavanja pomaže stvaranju čvrste emocionalne veze između vas i vašeg djeteta. Pjevajte svom djetetu dok se igrate ili dok se vozite u autu. Brojalice nisi samo zabavne; izgovarajući brojalice uz micanje prstiju sjajno povezujemo jezik i kinestetiku. Što više djecu izlažemo brojalicama to ona prije postanu svjesnija načina na koji riječi nastaju. Veća svjesnost o fonološkom aspektu riječi olakšava proces čitanja u kasnijim godinama.

2. način: Pokaži mi znakom

Jeste li se ikad našli u situaciji u kojoj morate komunicirati s osobom s kojom ne dijelite isti jezik? U jednom trenutku, počnete koristiti ruke. Znakovni jezik je brz i jednostavan način za prenijeti jednostavnu poruku.  Posljednjih nekoliko godina učenje znakovnog jezika kod djece koja još ne pričaju, postalo je široko prihvaćeno. Kako se kod djece od mišića potrebnih za govor prije razviju mišići u rukama, znakovni jezik omogućava djeci komuniciranje osnovnih potreba. Na taj način smanjuje se dječja frustracija i djeca su spremnija za kasniji, složeniji oblik komunikacije. Ideja je da se komunikacija omogući što prije. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su bila izložena znakovnom jeziku nadmašila svoje školske vršnjake u jezičnim ispitima. Ne možeš to izreći? Pokaži mi znakom!

3. način: Uđite u ritam

Jeste li se ikad pitali zašto djeca vole ljuljanje, brojalice, okretanje? To nije začuđujuće. Vestibularni sustav razvija se šest mjeseci nakon začeća djeteta i zaslužan je za balans i koordinaciju. Vestibularni sustav funkcionira kao prometni policajac, upravljajući osjetima. Jedan od osnovnih načina stimulacije vestibularnog sustava je ljuljanje djeteta. To je jedna od važnih tehnika preživljavanja i zbog toga najjednostavnije ljuljanje smiruje dijete. Nježno okretanje djeteta naopako i podizanje njihovih nogu u zrak također stimulira ovaj važan sustav. Što više stimulacije dijete dobije, to će se njegove fizičke sposobnosti brže razviti.

4. način: Rođeni za brojanje

Brojalice i rime pospješuju djetetov urođeni smisao za brojanje. Djeca su rođena s matematičkim mozgovima i predodređeni su za matematičke zadatke. Veoma je važno od najranije dobi poticati ovo područje, kako bi u starijoj dobi djeca s lakoćom svladala matematičke zadatke. Istraživanja su pokazala da novorođena djeca mogu prepoznati razliku u količini, imaju aritmetička očekivanja i snažno reagiraju na eksperimente u kojima su rješenja aritmetički nemoguća. Probajte sa svojim djetetom što više brojati i shvatit ćete da se s matematičkim zadacima susrećemo svaki dan. Potrudite se to iskoristiti  –  bilo da kuhate, igrate se ili šećete. Poticanjem razvoja matematičkih sposobnosti omogućujete svojem djetetu bolji početak za buduće učenje.

5. način: Jedan prst, jedan palac, i nastavi

Igra s djecom koja uključuje prste na rukama i nogama djeci je uvijek zabavna. Važno je i to da takva igra potiče fizički razvoj i razvoj mozga te se razvijaju kognitivne i motoričke sposobnosti. Igre i brojalice kod kojih se križaju ruke i noge su isto vrlo važne. Zašto? Prelaženje središnje linije tijela potiče neurološki razvoj povezivanjem obje polutke mozga, a korisno je kod puzanja, hodanja i fizičke spretnosti, kao i kod kasnijih vještina sricanja, pisanja, slušanja, čitanja i razumijevanja.

6. Pročitaj mi priču

Djeca vole slušati istu priču – doima se kao da im nikad ne dosadi slušanje najdraže priče. Jedna od prednosti ponavljanja je da djeca postanu aktivni sudionici priče. Ponavljanjem djeca već pretpostavljaju što slijedi u priči i to nestrpljivo čekaju. Ako koristite znakovni jezik shvatit ćete da će dijete često samo odabrati priču koju želi čuti koristeći se znakovima. Čitanje nije samo divna aktivnost, važno je za razvoj pismenosti i pripremu djece za školu. Neka čitanje postane dio vaše dnevne rutine i za koji ćete odvojiti barem 20 minuta. I što je najvažnije – uživajte u toj aktivnosti! Uživanjem u čitanju i slušanju pružit ćete svom djetetu dar za cijeli život.

Za više informacija o načinima boljeg starta za vaše dijete posjetite Helen Doron centar u vašoj blizini.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima