🌞3,2,1 - prijave za šk. god. 2024./2025. su u tijeku! 🌞Upisi

Shira voli podučavati po Helen Doron metodi

Helen Doron učiteljica Shira Waldman živi u selu Lavon, u brdima Galileje, na sjeveru Izraela. Energična majka četvoro djece, od 13, 11, 9 i 6 godina, također nalazi vremena za udomljavanje pasa beskućnika uz svoja dva obiteljska psa. Shira i njezin suprug Eyal su iz Kanade, tako da oboje govore i engleski i hebrejski kod kuće.  Shira također zna francuski još iz školskih dana. Zainteresirala se za Helen Doron metodu prije 5 godina kada je njezin šogor počeo raditi kao računovođa u glavnom uredu. Nakon završenog preddiplomskog studija Psihologije i diplomskog studija Osnovnoškolskog obrazovanja u Kanadi, zainteresirala se za Helen Doron metodologiju te odlučila i sama postati učiteljicom. Trenutno vodi dvije Fun With Flupe grupe: jedna grupa su djeca 3-4 godine, a druga grupa 4-5 godina. Shira pojašnjava u čemu se sve Helen Doron pristup podučavanju razlikuje od tradicionalnog načina kojeg je ona naučila na fakultetu.

„Kao prvo, Helen Doron učitelji upotrebljavaju mnogo rekvizita kako bi djeca što lakše razumjela koncepte kod usvajanja novog vokabulara. To se radi uz pomoć slikovnih kartica i 3D objekata. Na primjer, na jednom satu djeca nauče riječ „trampolin“. Prvo im predstavim riječ sa slikom, a onda im pokažem pravi mali trampolin po kojem mogu skakati. Na taj način djeca nauče novi vokabular na zabavan i prirodan način te doista sve razumiju. Takav način podučavanja se uvelike razlikuje od većine tečajeva engleskog koji se temelje na frontalnoj poziciji učitelja, učenju napamet, radnim bilježnicama itd. Helen Doron učenici upijaju engleski na isti način kao što se uči materinji jezik, kroz konstantno slušanje i ponavljanje bez prevelikog napora. Svaku novu riječ koju nauče oni prvo čuju, zatim naprave, dotaknu, iskuse, tako da je smisao objašnjen na mnogo različitih načina.

Shira, i kao roditelj i kao učitelj, preporučuje Helen Doron satove. „ Najvažnije od svega je to da su satovi izuzetno zaigrani i fokusirani na djecu koja niti ne primjećuju da uče nešto novo. Toliko im je zabavno, da teška srca odlaze kući. Budući da mala djeca imaju podosta kratku koncentraciju, Helen Doron programi su posebno kreirani da zadrže njihovu pažnju.

Uvijek ima novih ideja koje se kombiniraju s već naučenim konceptima te se kroz različite aktivnosti i igre prirodno usklađuju. Velika je nagrada i učenicima i njihovim roditeljima činjenica da tako brzo i sa lakoćom uče engleski.“

Njezin savjet novim potencijalnim Helen Doron učiteljima diljem svijeta?

„To je velika prilika! Jako je zabavno i volim činjenicu da ne učim djecu samo engleski, već pozitivno utječem na njihov život. Uvijek se vraćam kući sa osmjehom na licu, kao i djeca iz škole. U karijeru učitelja je utkano mnogo kreativnosti, izrađuju se rekviziti, pjeva se i pleše…zabavno je i teatralno! Zadovoljavajuće je na mnogim razinama!

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima