🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Što učiniti kad vaše dvojezično dijete ne želi pričati na engleskom

“Prvo i osnovno, nemojte se brinuti. To je posve normalna reakcija. Isto su mi rekli gotovo svi roditelji koji odgajaju dvojezično dijete u državi gdje engleski nije izvorni jezik. U tom su okruženju djeca izložena lokalnom izvornom jeziku, ali paralelno usvajaju strani jezik. Iako ta izloženost može potaknuti i poboljšati djetetovo učenje engleskog jezika, u stvarnosti ono možda neće htjeti pričati na bilo kojem jeziku osim svojeg materinjeg jezika. Neka djeca počnu jednostavno pričati oba jezika, ali na kraju dana, pričanje dva jezika je poput svake druge vještine – potrebno je naporno vježbati da bi bilo dobro. Bez vježbanja, vaše će dijete teže upotrebljavati oba jezika. Pravo je pitanje kako mi možemo pomoći svojoj djeci da vježbaju engleski?”

Današnje pitanje: Moje dijete razumije engleski, ali izgleda kao da ne želi pričati i odgovara na svom materinjem jeziku. Kako ga mogu ohrabriti da priča na engleskom?

Helen odgovara: Pa, prvo i osnovno, nemojte brinuti. To je posve normalna reakcija. Isto su mi rekli gotovo svi roditelji koji žive u zemljama gdje engleski nije izvorni jezik. U tom su okruženju njihova djeca u potpunosti izložena lokalnom izvornom jeziku, ali paralelno usvajaju jedan ili dva strana jezika. Njihova djeca možda uče engleski na tečaju, možda jedan od roditelja ili član obitelji priča engleski ili imaju dadilju koja cijelo vrijeme priča s njima na engleskom. Iako ta izloženost može potaknuti i poboljšati djetetovo učenje engleskog jezika, u stvarnosti ono možda neće htjeti pričati na bilo kojem jeziku osim svojeg materinjeg jezika. I kako onda možete pomoći svojem djetetu da priča?

Izloženost engleskom jeziku je ključna       

Ako su vaša djeca polaznici škole Helen Doron, budite strpljivi i uskoro će početi pričati engleski van nastave. Ako dijete vidi da ga okolina ne razumije, prebacit će se na drugi jezik čak i u najranijoj dobi. Dijete će ostati u svojoj zoni komfora i pričati najprirodniji, najjednostavniji jezik koji zna. Možete povećati količinu djetetove izloženosti engleskom jeziku. Potražite DVD-e i CD-e na engleskom koji se vašem djetetu sviđaju, pustite ih da uživaju u slušanju i ne silite ih da pričaju.   Osigurajte im što više zanimljivih materijala i pustite ih da svojim tempom počnu pričati engleski.

Čitajte svojem djetetu       

Čitajte svojem djetetu na engleskom. Pronađite dobre slikovnice na engleskom koje djeca vole prelistavati s vama i čitajte ih zajedno kao priču pred spavanje. Ne možete previše čitati! Nabavite materijale koji ih zanimaju i potiču.

Neka čitaju „iz gušta“. Ako je dijete starije, razmislite kako ga možete potaknuti da uživa u čitanju. Kod mojeg najmlađeg djeteta upalio je Harry Potter. Kad je imao 14 godina, čitao je samo sportske novine na hebrejskom. Jednog dana sam mu donijela prva dva nastavka serijala knjiga o Harryju Potteru na engleskom i rekla mu: „Ja ću pročitati jedan paragraf naglas, onda ćeš ti pročitati jedan paragraf na engleskom.“ Sjeo je, pogledao me i pristojno sudjelovao. Nakon prvog poglavlja dao mi je znak da odem i nastavio sam čitati. Nakon prve knjige uslijedila je druga, pa treća i tako je naučio tečno čitati engleski i obogatio svoje znanje jezika.

Pjevajte mnoge pjesme       

Na internetu je dostupna izvrsna glazba za djecu. Posjetite kanal Helen Doron Song Club na platformi YouTube za mlađu djecu ili kanale s pjesmama za tinejdžere poput Helen Doron Radio. Nešto se jako posebno događa kad slušamo i pjevamo pjesme na engleskom. Pjesme zaokupe dječju pažnju i omogućuju im da upijaju jezik na način koji često premašuje njihove kognitivne sposobnosti. Pomoći će im razumjeti kulturu i bolje će se naviknuti na jezik, a ljubav prema toj kulturi potaknut će ih da više pričaju.

Promijenite okruženje      

Ako možete, posjetite sa svojim djetetom zemlje gdje se priča engleski jezik ili, ako su dovoljno stari, upišite ih na intenzivni jezični tečaj ili ih prijavite na razmjenu učenika. Nužda ili problem često potiču nalaženje kreativnih rješenja. U situaciji kad moraju pričati, pričat će. Ako su u svojem izvornom okruženju, onda im je mnogo prirodnije pričati svoj materinji jezik. Međutim, ako se nađu u zabavnoj situaciji i vjeruju u kulturnu superiornost jezika te da rade nešto značajno, to će ih motivirati za pričanje, te će doista pričati!

Učenje stranog jezika treba biti pozitivno iskustvo. Zapamtite da ovo nije utrka. Ako redovito izlažete svoju djecu engleskom jeziku na zabavne načine, ona će uspješno napredovati u svojem procesu učenja jezika. Vi im pritom možete pomagati, razumjeti njihove potrebe i pružati im podršku.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima