🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

SUCCESS! Njegovanje samopoštovanja kod djece mijenja život nabolje!

Rita Falter poučava djecu engleski jezik od 1997. godine. Rođena je i odrasla u Budimpešti u Mađarskoj. Studirala je medicinu na Sveučilištu Presvetog Srca Isusova u Fairfieldu u SAD-u, na Sveučilištu u Regensburgu te na Sveučilištu Ludwig-Maximilian u Münchenu u Njemačkoj. 1986. godine je položila stručni ispit. Rita je 1997. godine postala Helen Doron učiteljica a 1999. godine je otvorila svoj Helen Doron centar za rano učenje engleskog jezika u Karlsruhenu te počela obučavati buduće Helen Doron učitelje. Rita je dosada obučila više od 1500 Helen Doron učitelja.

”Što me dovelo do Helen Doron metode? Sve je počelo kada sam rodila i postala roditelj svojim dvjema blizankama. Odlučila sam kako je najbolje za moju obitelj da ostanem kod kuće te da se kasnije počnem baviti medicinom. Vrijednosti koje sam kao roditelj pokušavala prenijeti svojoj djeci su postale temelj moje Helen Doron karijere. Kad su moje kćeri napunile 12 godina, saznala sam iz novina o Helen Doron metodi učenja engleskog jezika te sam odmah znala da je to posao za mene. Što sam više učila o Helen Doron metodi to sam sve više uviđala kako je ova metoda zapravo odraz načina na koji sam odgajala svoju djecu te se brinula za svog supruga i svoju obitelj. To je bilo idealno razdoblje u mom životu da započnem raditi nešto u u što sam snažno vjerovala.

Na samom početku želim naglasiti kako Helen Doron metoda nije samo sustav već način života. Helen Doron ne uči djecu samo engleski jezik, iako je to jedan od glavnih ishoda, već ih učimo da je uspjeh nešto što svi mogu ostvariti. To mogu potvrditi svi roditelji mojih učenika. Ono što pružamo djeci mijenja njihov svijet, svijet njihovih roditelja te je također promijenilo i moj svijet.”

Što čini Helen Doron metodu poučavanja toliko posebnom da svima mijenja život nabolje?

”U našim školama djeca uče engleski jezik na prirodan način. Djeca su znatiželjna i željna učiti koristeći sva sva svoja osjetila. To je prirodan i nimalo zahtjevan način učenja zbog kojeg su sva djeca neupitno spremna slijediti svog učitelja i ovu metodologiju. Svako dijete ima neograničeni potencijal za učenje u svakom smislu – mentalnom, fizičkom i emocionalnom!

Ljepota ove metode jest da iako djeca uče drugi jezik ne uče samo riječi, već i razvijaju svoje analitičke sposobnosti. Riječi kao što su ”vruće”, ”hladno”, ”ljubav”, ”sretan”, ”tužan” su apstraktni pojmovi koje uče bez prevođenja. Na taj način dijete mora analizirati i razumijeti apstrakne pojmove, što ne povećava samo djetetove sposobnosti za učenje engleskog jezika već i učenja općenito.

Helen Doron metoda je uistinu naša ”Mercedes zvijezda uspjeha” budući da su naši učitelji obučeni poticati razvoj samopoštovanja kod svakog djeteta. Cijeli proces učenja potiče svako dijete da spozna ”Da, ja to mogu!”. Razvoj djeteta se potiče, na mnoge načine, na sasvim suprotan način od tradicionalnih metoda poučavanja pa čak i odgoja! Dobro razvijeno samopoštovanje je uistinu ključ uspjeha svakog djeteta u životu. Zbog svoje pozadine i treninga, čvrsto vjerujem u istraživanja koja su potrebna kako bi se određene ideje podržale i potkrijepile. Veoma me se dojmilo istraživanje Roberta W. Reasonera, stručnog savjetnika za upravljanje ljudskim resursima s glavnim fokusom na programe i istraživanja ravijanja samopoštovanja. Naime, on smatra kako roditelji i učitelji trebaju razviti osobe sa zdravim ili visokim samopoštovanjem. To znači da je takva osoba tolerantna te da se odnosi prema drugim s poštovanjem, da prihvaća odgovornost za svoje postupke, da ima integritet te da je ponosna na svoja postignuća. Jednostavna definicija samopoštovanja je ”Osjećaj sposobnosti suočavanja s životnim izazovima i dostojnosti sreće.”

Drugim riječima, misija Helen Doron metodologije jest razvoj pojedinaca koji imaju zdravo, autentično samopoštovanje jer vjeruju da su afirmirane, odgovorne i pouzdane osobe. Doima li se ovo kao previsoko postavljeni cilj? Jer u svojih 18 godina rada sa stotinama djece i roditelja vidjela sam kako se ovaj cilj ostvaruje. Vidjela sam učinke razvijanja zdravog samopoštovanja. Mnoge obitelji, moja također, su iskusile radost i zadovoljstvo koje proizlaze iz ovog načina postojanja. Sve ljude treba njegovati, kao cvijeće. Pohvala je poput sunca a cvijeće raste u smjeru okrenutom prema suncu. Mi omogućujemo djeci učenje na prirodan način i zbog toga je Helen Doron metoda toliko učinkovita.

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima