🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

SUCCESS! Bosanski akademici vole biti dio obitelji Helen Doron

Atlic Family - Bosnia and Herzegovina 528X1000

Emina Atiković, sveučilišna profesorica biologije i njezin suprug Almir Atlić, UX dizajner, ponosni su roditelji petogodišnje Mije.

Oba roditelja tečno pričaju engleski, a Emina nam je svojim riječima ispričala svoju priču: „Živimo u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, a materinski jezik nam je bosanski. Međutim, suprug i ja godinama smo živjeli u zemljama gdje se govori engleski. Ja sam živjela u SAD-u, a moj suprug je napola Bosanac, napola Britanac, stoga često kod kuće pričamo engleski. Mija je stoga odmalena izložena engleskom. Iako je engleski drugi jezik u našem kućanstvu i dalje smo tražili nešto profesionalnije za svoju kćer. Oboje smo živjeli u zemljama Zapadnog svijeta i želimo isto jednog dana omogućiti svojoj kćeri. Da bi postala uspješna mlada žena, prvo mora premostiti jezičnu barijeru. Ako tečno priča engleski, onda se neće osjećati izgubljeno gdjegod išla, što je prvi korak ka uspjehu.

U Tuzli postoje mnoge škole koje nude učenje engleskog jezika. Velika je konkurencija na tržištu, uključujući i privatne instruktore. Međutim, nitko nije prihvaćao djecu do treće godine starosti i njihovi se satovi temelje na školskom tipu učenja (velike grupe djece koja sjede i slušaju što im učitelj govori).

Saznala sam za školu engleskog jezika Helen Doron od svoje dvije prijateljice koje žive u Sarajevu i čija djeca ondje pohađaju tečajeve. Njihovo iskustvo bilo je vrlo pozitivno i predložile su mi da provjerim detalje. To sam i učinila! Na internetu sam istražila o lingvistici Helen Doron i njezinoj metodi učenja/podučavanja. Impresioniralo me što se netko usudio razmišljati izvan okvira standardnog podučavanja i što je stvorila nešto uspješno i drugačije. Doista je pronašla zabavan način podučavanja engleskog djeci! Od tog trenutka nisam imala o čemu više razmišljati! Odlučili smo pokušati i prijavili smo Miju za ogledni sat. Ondje sam otkrila da je Mijino znanje engleskog dosta dobro za trogodišnjakinju i brinulo me da bi brzo mogla izgubiti zanimanje za učenje nečega što već zna. Iznenadilo me što ne samo da joj nije bilo dosadno, već se odmah zaljubila u Flupea, Paula i Granny Fix te je inzistirala da se vratimo ‘na ono zabavno mjesto s igračkama’ (kako ga je tada zvala). Tako smo se počeli zabavljati na tečaju Fun with Flupe i postali dio Tuzline obitelji Helen Doron!

Kažem ‘dio obitelji Helen Doron’ jer se nakon 2 godine upravo tako osjećamo. Volimo to što su razredi mali i intimni (maksimalno 8 djece), svi sjede na jastucima u krugu, skaču, plešu, pjevaju, igraju igre, crtaju i bojaju. Tijekom tog procesa uopće ne shvaćaju da zapravo aktivno uče engleski, sve što znaju je da će ih na vratima ‘učionice’ dočekati njihova najdraža teacher Azra, s velikim osmjehom na licu i toplom dobrodošlicom za svakoga od njih. Kada je vide, osjećaju radost jer znaju da će se zabavljati s prijateljima Flupeom, Paulom i Granny Fix.

Drugi razlog zašto sam zadovoljna školom Helen Doron je njihov odabir učitelja. Svi učitelji su vrhunski stručnjaci, ne samo za metodologiju, već imaju poseban pristup svakoj dobnoj skupini djece. Na Mijinom tečaju ‘More Fun with Flupe’, teacher Azra postala im je najbolji prijatelj. Doista ulaže dodatni trud da upozna svako dijete i prema svakome ima poseban pristup. To vidim u njenim kvartalnim izvještajima koje mi daje, u kojima opisuje Mijin napredak na satu, a uz to napiše i komentar o Mijinoj osobnosti i kako se nosi s time. Čak i bez njenih izvještaja primijetila sam da Mijin engleski postaje sve bolji i bolji, ali stvarni dokaz dobila sam prošlog ljeta. Odmah nakon što je završila svoj prvi tečaj (Fun with Flupe), otišli smo na godišnji odmor na otok Hvar. To je mjesto poznato po stranim gostima.

Dok smo bili ondje, naša mala društvena pčelica upoznala je neku lokalnu djecu i sprijateljila se s njima. Turistima su prodavali neke suvenire, pokušavajući zaraditi nešto novca za sladoled. Međutim, nije im išto jer njihov engleski nije bio baš dobar. Mija im je s oduševljenjem pomogla i kad je vidjela grupu turista koja im se približavala, odmah ih je pitala ‘Hello, do you want to buy something? We have shells and lavender! (Dobar dan, želite li nešto kupiti? Imamo školjke i lavandu!’ Turistima se svidjela Mijina hrabrost i kupili su mnogo toga. Druga su djeca bila sretna jer su zaradili novac za sladoled, a mene je šokiralo koliko je dobar Mijin govorni engleski!

Sada, gotovo godinu dana kasnije, Mija pohađa tečaj ‘More Fun with Flupe’, a njezin engleski i njeno samopouzdanje kada priča je još bolje. Proveli smo 10 dana u Nizozemskoj s prijateljima koji žive u Londonu. Od trenutka kad je ušla u avion, Mija je počela pričati engleski, a tijekom cijelog putovanja pričala je engleski sa svima koje je upoznala, čak je u zoološkom vrtu u Rotterdamu 15 minuta pričala s njihovim zaposlenikom o životinjama i njihovim staništima. Ne trebam ni naglasiti da sam bila jako ponosna majka! Međutim, znam da najviše trebamo zahvaliti našoj teacher Azri, centru za učenje u Tuzli i divnoj Helen Doron metodi podučavanja! Druga godina zabavljanja na tečaju polako se približava kraju, a Mija i ja jedva čekamo početak tečaja ‘Jump with Joey’ u rujnu!“

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima