🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Kreativni kućni laboratorij: Uloga roditelja u kreativnom jačanju djece

Kako pomoći i sudjelovati u kreativnom izražavanju?

1. Učenje i stvaranje kroz igru:
Djeci je najlakše učiti i stvarati kroz igru, pa im predstavite likovne zadatke ili „probleme” kao igru, izazov ili avanturu – to će ih jako motivirati i zainteresirati. Njihova motorika se tek razvija i ovisno o dobi nekad i najjednostavnije radnje mogu predstavljati izazov – zato kroz kreativne zadatke i igru mogu usavršiti upravljanje jednostavnim alatima i rad u različitim materijalima.
2. Suradnja roditelj – dijete:
Djeca uče kroz proces imitacije – ako se i sami uključite u likovno stvaranje i zajedno radite na likovnom zadatku oni će upijati vaše znanje i iskustvo i kopirati vas. Tako će brzo savladati nove izazove i prepreke, a naučit će i ljepotu suradnje i timskog rada.
3. Vizualizacija pomoću pričanja priče/fantazije:
Iskoristite bajke i metodu vođene fantazije tako da zajedno zamišljate svjetove, likove i događaje iz priča. Tako će dijete jačati sposobnost vizualizacije ali i verbaliziranje ideja i pojmova upotrebom jezika.
4. Pozitivno potkrijepljene:
Najblagotvorniji način kako da potaknete znatiželju, rad, trud i pohvalite znanje djeteta je kroz pozitivno potkrijepljene. Pohvalite vašu djecu kad završe likovni rad, pokažite ga ponosno obitelji i prijateljima i veselite se svakom koraku na njihovom (kreativnom) putu. Tako ćete nagrađivati uspjeh i poticati ih na nova (pozitivna) ostvarenja.
5. Otvorena pitanja:
Ne donosite unaprijed sud o likovnom radu vašeg djeteta već ga radije upitajte: tko se sve nalazi na radu, kako se odlučilo za određene boje/oblike, što bi se još moglo nacrtati da se pridonese priči…tako dijete vježba verbalno izraziti svoju ideju!
6. Od poznatog ka nepoznatom:
Kada učite svoju djecu neku novu likovnu tehniku ili radite rad na novu likovnu temu, uvijek krenite od onog što je djetetu poznato i polagano proširujte priču. Tako ostavljate prostora za upoznavanje i učenje nove građe, a istovremeno utvrđujete ono što je već poznato.

Korisni linkovi:

Na daljnjim linkovima pronaći ćete savjete za roditelje, korisne tekstove i članke, već snimljene gotove video radionice i grupu podrške za djecu, mlade i odrasle koje zanima likovno stvaralaštvo.
Blog Helen Doron
Artistress journey FB grupa
Stranica Centra mladih Ribnjak
Radionice za djecu (engleski)
Osnovni vezovi (engleski)

Napomena: ako se pojave pitanja vezana uz radionice ili trebate podršku, želite podijeliti vaše kućne likovne uspjehe ili imate ideje, slobodno mi se javite na e-mail: eva@artistress.com

Kontaktirati me možete i za sve upite vezane uz buduće likovne radionice koje provodi obrt Artistress.
Ovim putem želimo Vam mnoštvo uspješno realiziranih likovnih radova i veselih obiteljskih likovnih okupljanja.

Vaša Helen Doron škola & Artistress obrt za likovno stvaralaštvo

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima