🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Koža kao ogledalo

Koža predstavlja najveći organ u našem tijelu, kako površinom koju zauzima, tako i svojim brojnim zadaćama. Koža je veliki osjetilni organ, preko kojega percipiramo različite vrsta osjeta (bol, toplina, hladnoća, dodir i tlak), ona štiti organizam od različitih oštećenja izvana, kao i od isušenja ili prodora mikroorganizama. Isto tako, koža je i termoregulator,  koji održava tjelesnu temperaturu u optimalnim vrijednostima.

Koža djeteta je, posebice u prvim mjesecima života, puno tanja od kože odraslih, njena zaštitna barijera je slabije razvijena, a koža je sama po sebi puno sklonija isušivanju. Upravo zbog toga, dječju kožu potrebno je posebno pažljivo njegovati i primjenjivati kozmetiku prilagođenu upravo za tu namjenu.

Zbog svoje veličine, koža je vrlo dostupna oku roditelja koji onda zabrinuto traže pomoć ukoliko zamijete na koži nešto što ranije nije bilo uočljivo. Je li strah opravdan? Ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje, ali ako ste zaista uočili nešto novo, nije loše isto provjeriti, jer promjene na koži, bilo da su lokalizirane na nekom dijelu, bilo da zahvaćaju kožu cijelog tijela, zaista mogu ukazivati na neka oboljenja.

Blijeda koža

Boja kože svakog od nas određena je sadržajem pigmenta melanina. Neki ljudi su prirodno svjetliji od drugih, posebice ako su većinu vremena u zatvorenim prostorima, bez izlaganja sunčevim zrakama.

Djeca često znaju biti jako blijeda ako su učestalo bolesna ili ako su u fazi liječenja neke dugotrajnije infekcije ili bolesti drugog uzroka.

Naglo bljedilo kože, koje se pojavilo bez nekog poznatog uzroka, može ukazivati na anemiju ili neki drugi poremećaj crvenih krvnih zrnaca, na pojačani emocionalni stres, stanje šoka (primjerice ako je osoba nedavno imala neku tešku povredu ili operaciju) ili na neku kroničnu bolest. U prvim mjesecima života blijeda koža može biti odraz krvarenja (posebice kod novorođenčeta), anemije ili infekcije.

Plavičasta koža (cijanoza kože)

U zimskim mjesecima, posebice ako dugo vremena dijete provede vani, možemo zamijetiti plavičastu kožu ruku, nogu ili područja oko usta. Takva periferna cijanoza je normalna reakcija na hladnoću kod zdrave djece i dojenčadi, kao i kod netom porođene novorođenčadi, a nastaje kao posljedica promjena u cirkulaciji na razini najtanjih krvnih žila. Istu možemo zamijetiti i kod akutno bolesne djece, u tijeku porasta temperature.

Za razliku od periferne cijanoze, neka djeca mogu se prezentirati centralnom cijanozom. To je stanje uzrokovano porastom koncentracije deoksigeniranog hemoglobina zbog čega imamo plavičasto prosijavanje kože cijelog tijela. Takve promjene češće zamjećujemo kod djece koja imaju srčana ili plućna oboljenja.

Žutilo kože

Žutica je odraz poremećaja inače fiziološkog procesa eliminacije bilirubina iz organizma. Ovisno o koncentraciji bilirubina u krvi žutilo može zahvatiti ili samo dio tijela, primjerice bjeloočnice, a u izraženijim oblicima, žutilo može zahvatiti i kožu cijelog tijela.

Razlozi za nastanak žutica su mnogobrojni, a otkrivanje jasnog uzroka bitno je zbog pravilnog daljnjeg terapijskog postupanja. Kao mogući uzroci žutice mogu se pojaviti neki nasljedni sindromi, pojačana razgradnja crvenih krvnih zrnaca, oštećenje jetre različitog uzorka, žučni kamenci, upalne promjene žučnih vodova, ali i brojni drugi.

Svrbež kože

Osim promjene boje kože, jedan od vrlo čestih pridruženih simptoma kožnih zbivanja je i pojava svrbeža. Svrbež može biti lokaliziran na određeni dio kože ili može zahvaćati cijeli kožu, kao odraz neke sistemske bolesti (primjerice bolest jetre ili bubrega).

Svrbež kože u dječjoj dobi najčešće je izazvan suhom kožom ili atopijskim dermatitisom, praćen specifičnim promjenama na zahvaćenom dijelu kože. Svrbež kože može biti i simptom različitih infekcija (primjerice svrab ili uši), urtikarija (alergijskih osipa), alergijskih reakcija na hranu ili kao nuspojava nekih lijekova…

Osipi

Od svih kožnih promjena zasigurno najučestaliji su osipi.

Bilo kakvo zbivanje u tijelu može biti uzrok nastanka osipa. Među češćim uzrocima pojavljuju se infekcije (virusi, bakterije ili gljivice), reakcija na ubod insekta, opeklina ili prezentacija neke autoimune bolesti.

Po prezentaciji osip može izgledati kao mrlje po koži (makule), kao kvržice (papule), kao mjehurići (vezikule) ili kao sitna točkasta krvarenja po koži (petehije).

Nije uvijek lako reći o kakvom osipu se radi i prilikom postavljanja dijagnoze u obzir treba uzeti sve podatke, kao što su primjerice pridruženost povišene temperature kada je osip infektivne etiologije ili njegov izgled i lokalizacija na određenim dijelovima tijela karakteristični za neke bolesti.

Kada se obratiti liječniku?

Promjene po koži, posebice osipi, su vrlo česta klinička slika i razlog za strah kod svakog roditelja. Premda su, u većini slučajeva osipi blage bolesti koje se spontano liječe, uvijek postoje iznimke tako da je sigurnije, ukoliko postoji strah, obratiti se liječniku za pomoć i savjet. Naravno, ne zaboravite pritom obratiti pažnju i na druge pridružene simptome, kao i na moguće uzroke koji su do istog doveli, s ciljem bržeg i lakšeg postavljanja ispravne dijagnoze.

Dodatna literatura:

Ina Valpotić, dr. med. spec. PedijatarAutor teksta

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima