🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Upomoć! Dijete mi se guši bombonom!

Strano tijelu u dišnom sustavu ili, kako to se u medicinskoj literaturi naziva, aspiracija stranog tijela četvrti je po učestalosti uzrok smrti u djece predškolske dobi širom svijeta, a predstavlja i jedan od učestalijih razloga za posjet hitnim službama. Upravo svijest o tom problemu potaknula je potrebu boljeg označavanja na ambalažama proizvoda i naglašavanja u reklamama putem medija o postojanju dijelova koje bi dijete moglo progutati. No, unatoč tome, dječja znatiželja i brzina nadvladaju pažnju i skrb roditelja pa se ponekad dogode neželjene situacije.

Svaki predmet ili komadić hrane koje dijete stavi u usta potencijalno predstavlja mogućnost da ga dijete proguta ili da mu se ‘’zaleti’’ u dišni sustav. Posebice je to izraženo u prvim godinama života kada dijete upoznaje svijet oko sebe stavljajući predmete u usta.

U situacijama kada je roditelj u blizini i vidi događaj, dijagnozu nije teško postaviti, a samim time i pravovremeno intervenirati. Nažalost, puno češće se nađemo u situaciji kada dijete stavi nešto u usta upravo u onom trenutku kada ga roditelj nema na oku pa na moguću aspiraciju posumnjamo tek na temelju kliničke slike.

Gušenje stranim tijelom najčešće se vidi u dobi između 1. i 2. godine, nešto češće kod dječaka, kao i kod djece koja imaju poteškoća ili kašnjenja u psihomotornom razviju.

S obzirom na anatomsku građu, najuži dio respiratorne cijevi kod djece je područje krikoidne hrskavice, kod veće djece i odraslih to je područje glasnica. Također, upravo zbog anatomskih odnosa, ukoliko strano tijelo prođe u donji dio dišnog sustava, uglavnom će se pojaviti u desnom bronhu.

Kako prepoznati da dijete ima strano tijelo u dišnom sustavu?

Prezentacija aspiracije stranog tijela ovisi o predmetu koje je dijete progutalo, njegovoj veličini, materijalu od kojeg je napravljen, čvrstoći. Ovisi isto tako i o dobi djeteta, mjestu gdje je strano tijelo zapelo kao i o vremenu pojave prvih simptoma.

Kod akutnih, iznenadnih aspiracija stranog tijela, pri kojima dolazi do opstrukcije gornjih dišnih puteva, pred nama se pojavljuje dijete koje se guši i ima simptome akutne ugroženosti disanja. Takvo dijete vrlo često je plavičaste boje, ‘’svira’’ mu u plućima, izrazito je nemirno, jako slini i bori se za zrak. Kada je respiratorni sustav u potpunosti začepljen dijete vrlo brzo ostaje bez svijesti i može doći do razvoja slike srčanog zastoja koje zahtjeva provođenje mjera reanimacije.

Roditelji u takvim situacijama pokušavaju pomoći djetetu na sve načine koje im padaju na pamet, od guranja prsta u usnu šupljinu, okretanja djeteta naglavačke, lupanja po leđima, upuhivanja zraka… To su alarmantna stanja i predstavljaju značajan stres i za dijete i za roditelja i za medicinsko osoblje.

Za razliku od ovakih prezentacija, ponekad se kod djece može dogoditi aspiracija stranog tijela koja u prvi mah prolazi neprimjećeno i prolazi bez tegoba. Takvo strano tijelo završi u udaljenijim dijelovima dišnog sustava te se simptomi pojavljuju tjednima ili mjesecima kasnije I manje su izraženi. To su vrlo često djeca koja se prezentiraju dugotrajnim kašljem, bolovima i prsima, nedostatkom zraka koji je prilikom slušanja pluća praćen promjenama u šumu disanja, kao i ponavljajućim upalama pluća koje se na radiološkim snimkama pojavljuju na istom mjestu. Neprepoznata, takva stanja mogu dovesti do kroničnih plućnih oboljenja.

Djeca kod kojih je došlo do aspiracije stranog tijela ponekad se ponašaju posve uredno I ne pokazuju nikakve simptome ili znakove zbivanja. Kod drugih pak, detaljnijim gledanjem možemo zamjetiti neka odstupanja. Ta djeca su nemirna I traže položaj tijela koji im najbolje odgovara, pojačano sline ili im je boja glasa drugačija nego inače. Gledanjem kretnji prsnog koša zamjetit ćemo da se njihov prsni koš ne odiže jednako s lijeve I desne strane uz promjenjen zvuk disanja prilikom slušanja pluća.

Kako pristupiti djetetu koje se guši stranim tijelom?

Ako je dijete pri svijesti I ima prisutan nagon na kašalj, isti treba poticati uz stalan nadzor nad djetetom. Dijete će samo zauzeti položaj koji su najbolje odgovara I u tome ga treba podržati.

Kod prvog kontakta s tim djetetom, brzim pregledom usne šupljine ponekad možemo vizualizirati strano tijelo. Ukoliko je strano tijelo vidljivo golim okom možemo ga ukloniti, no nikako se ne preporučaju ostale manipulacije po usnoj šupljini ili nekontrolirano pretraživanje usne šupljine prstom.

Ako je dijete stabilno, bez izraženih simptoma, preporuča se učiniti radiološku obradu, koja obuhvaća snimku pluća u dva smjera. Vizualizacija stranog tijela na snimci ovisi u prirodi stranog tijela koje je dijete progutalo I vrlo često će se dogoditi da se isto na snimci ne vidi. Primjerice, ukoliko je dijete progutalo komadić hrane, bombon ili gumenu igračku, isto se na snimci neće prikazati, ali snimka će nam možda pokazati druga odstupanja koja će nam potvrditi sumnju da dijete ima strano tijelo u dišnom sustavu.

Kod djece koja su narušenog općeg stanja I nisu u mogućnosti kašljati, preporučaju se postupci za ‘’izbacivanje’’ stranog tijela koje začepljuje dišni put.

Prvi korak je izvođenje pet uzastopnih udaraca otvorenim dlanom po leđima, između lopatica. Kod manje djece postupak je lakše izvesti, na način da se dijete prebaci preko podlaktice ili noge spašavatelja i na taj način uspostavi bolja kontrola nad tijelom. Kod veće djece, spašavatelj zauzima položaj iz djetetovih leđa.

Ukoliko ovaj postupak nije pomogao, slijedeće vršimo 5 pritisaka u području gornjeg dijela trbuha, neposredno ispod ruba prsne kosti. I ovdje, u slučaju manjeg djeteta, ono može biti položeno leđima na naše noge. Kod veće djece, spašavatelj zauzima položaj iza djetetovih leđa.

Ovi postupci mogu se ponavljati u više ciklusa, dok ne dođe do oslobađanja dišnih puteva ili osiguravanja daljnjeg terapijskog postupanja.

Kod djeteta koje ima izražene simptome opstrukcije dišnih puteva, a navedeni postupci na pomažu, daljnje postupanje zahtjeva hitnu bronhoskopiju s ciljem uklanjanja stranog tijela.

U onim najtežim oblicima začepljenja dišnog puta, gdje je praktički posve ometen protok zraka prema plućima i dijete pokazuje znakova vitalne ugroženosti, često bez svijesti I znakova života, prva pomoć podrazumjeva provođenja mjera oživljavanja, a dišni put osigurava se invazivnijim metodama.

Mogući ishodi aspiracije stranog tijela?

Na svu sreću, u najvećem broju slučajeva, pravovremeno prepoznato stanja I rana intervencija kod aspiracije stranog tijela uglavnom rezultiraju dobrim oporavkom djeteta, bez komplikacija.
Problem predstavljaju neprepoznate aspiracije ili aspiracije stranog tijela organskog podrijetla (primjerice komadić hrane, grašak, kukuruz ili slično) koji tijekom boravka u dišnom sustavu mogu povećavati svoje dimenzije. Kod takvih je situacija poseban poseban oprez I pravovremeno postupanje.

Upute o postupanju u slučaju opstrukcije dišnog puta stranim tijelom

(slika preuzeta s:
https://www.independent.ie/life/family/parenting/precious-first-aid-skills-could-save-your-childs-life-30508718.html)

Video o postupanju kod gušenja stranim tijelom kod djece mlađe od godine dana:

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima