🌞3,2,1 - prijave za ljetne tečajeve su u tijeku! 🌞Upisi

Zašto učenje jezika kod djece nikad nije uzaludno čak i ako nikad ne postanu tečni govornici

“Zašto učiti djecu strane jezike ako nikada neće postati tečni govornici?”… “Nema smisla učiti djecu strani jezik ako ga ne trebaju koristiti.” Ovakvu vrstu komentara sam čula od roditelja koji smatraju da je uzaludno učiti svoju djecu stranim jezicima ako ih ne trebaju, ili neće moći, tečno govoriti.

U posljednje vrijeme puno razmišljam o ovome, budući da sam svoju djecu odlučila upisati na mandarinski kineski.

Nije mi napamet palo da bi upisivanje djece na strani jezik moglo biti gubitak vremena, čak i ako ga ne pričaju ili nikad neće pričati tečno.

Moja djeca koja imaju skoro tri i pet godina su dvojezična. Živimo u Italiji, a oni s obzirom na svoju dob, pričaju engleski i talijanski na razini materinjeg jezika. Slijedimo tzv. OPOL pristup. Moj suprug s njima priča na talijanskom, a ja na engleskom.

Već godinu i pol uče španjolski na način da nekoliko popodneva tjedno provode s izvornim govornikom španjolskog jezika. Ni moj suprug ni ja nismo baš dobri u španjolskom. Moje starije dijete, međutim, može voditi normalan razgovor, a mlađe puno toga razumije i zna osnove.

Osim toga, zabavno nam je učiti djeliće drugih jezika. Prije nego što sam postala majka živjela sam u mnogim drugim zemljama i tako naučila osnove nekoliko različitih jezika. Tu i tamo iz zabave naučim svoju djecu pokoju novu riječ.

Tek smo im uveli mandarinski i nadamo se da će taj jezik u njima probuditi dublji interes. Ni suprug ni ja ne znamo mandarinski, ali se nadamo da ćemo ga naučiti uz njih.

Zašto, pitate se? Razloga je više. Osim tečnog znanja jezika, koristi učenja jezika kod djece su mnogobrojne.
Evo 5 razloga zašto učenje jezika kod djece nikad nije uzaludno, čak i ako ih nikad ne nauče tečno govoriti:

1. Jezici djeci pomažu razviti poštovanje prema drugim kulturama

Volimo učiti o svijetu. Dok proučavamo globus svijeta, moj sin često uperi prst prema nekoj državi i pita koji se jezik tamo govori. Zanimaju ga razni djelovi svijeta i uzbuđuje ga pomisao da će tamo jednog dana otputovati. (Pitam se na koga je).

Listajući kroz atlas i pričajući o raznim zemljama, ne razgovaramo samo o ljudima koji tamo žive i jezicima kojima pričaju nego i o hrani koju jedu i glazbi koju sviraju.

Moji dečki obožavaju slušati i plesati na španjolsku glazbu, kao i učiti o Kineskom zidu. Vole se igrati sa svojim Eiffelovim tornjem iz Pariza i Kipom slobode iz Amerike gdje, kako dečki često vole naglasiti, “se kaže faaaast” na američkom naglasku.

Jezici kod djece potiču razvoj poštovanja prema svijetu oko sebe i kulturama koje su drugačije od njihove. Pomaže im shvatiti da tamo negdje postoji puno više od onoga što nam je ovdje poznato.

2. Znanje više od jednog jezika pomaže im prihvatiti promjene

Znanje stranih jezika vašem djetetu može pomoći da se lakše prilagođava drugačijim okruženjima. Kad čuju strani jezik, to na moju djecu ne utječe negativno. Nije im to ništa novo ni čudno. Štoviše, oni tu promjenu prihvate i obično jedva čekaju naučiti koju riječ iz novog jezika.

Neki dan je moj sin u parku upoznao djevojčicu iz Malavija i počeli su se igrati na talijanskom. Onda ju je čuo kako s tatom priča na svom materinjem jeziku i odmah je htio znati o kojem se jeziku radi. Nije se smijao niti ga je bilo sram, za razliku od neke druge djece. Nije ga plašilo to što ne razumije. Dapače, htio je znati koji je to jezik i o čemu pričaju.

3. Čak i s osnovnim znanjem jezika možete komunicirati sa strancima

Nikad neću zaboraviti jedan dan u parku kad me neki dječak čuo kako sa svojim dečkima pričam na engleskom. Dotrčao je do nas i odmah izustio “Hello how are you?” s jakim francuskim naglaskom. Iznenadio me jer tu gdje živimo baš nema puno ljudi koji pričaju engleski. Rekao mi je da je s obitelji na odmoru. Moja djeca su s njim počela pričati na engleskom što je njega oduševilo. Engleski mu nije bio sjajan, ali je mogao voditi jednostavan razgovor pritom se silno zabavljajući. Začas su njih trojica trčkarala okolo igrajući se poput najboljih prijatelja. Oči su mu sjajile od uzbuđenja što može pričati s nekim tko ga razumije, bez obzira što to nije njegov materinji jezik.

4. S osnovnim znanjem jezika možete putovati

Nekad sam na putovanja nosila višejezični frazeološki rječnik. To mi je olakšavalo naručivanje hrane ili kupovinu karata za vlak. Osim toga zabavljala sam se učeći. Ne morate tečno govoriti neki jezik da biste putovali, ali lijepo je znati nekoliko riječi radi lakšeg snalaženja. Sposobnost razumijevanja svijeta oko sebe i uranjanja u kulturu čini iskustvo puno boljim.

Zašto ne bismo svoju djecu naučili nekoliko novih riječi dok smo na putu ili dok učimo o nekoj novoj državi? Nikad ne znate, možda je zbog toga jednog dana požele posjetiti. Moj sin je već nebrojeno puta pitao kad ćemo posjetiti Kineski zid, i baš bih voljela da to kao obitelji i učinimo. Možda dotad naučimo dovoljno da se možemo sami snalaziti.
Preporuka za čitanje:

A Multilingual Travel Lesson

5. Učiti jezik znači učiti nešto novo

Učenje novih stvari nikad nije uzaludno, bez obzira o čemu se radi. Djeca su po prirodi znatiželjna i vole učiti. Učenje novih jezika pomaže im da postanu otvoreni i prema učenju drugih stvari. Pokazuje im da se ne trebaju bojati nepoznatog i ohrabruje ih da barem pokušaju čak i ako ne znaju što ih čeka.

“Svaki jezik vas nečemu uči, stoga učenje jezika nikad nije uzaludno, osobito ako se ne razlikuje samo po nekim sintaktičkim sitnicama” – – Brian Kernighan

Ne očekujem da mi djeca kad odrastu tečno govore sve jezike. Trudimo se da postanu vješti barem u svojim materinjim jezicima, engleskom i talijanskom. Uopće me ne smeta ako ne postanu izvrsni govornici španjolskog ili ako ne uspiju usvojiti više od osnova mandarinskog.

Međutim, nadam se da će izrasti u zaokružene osobe otvorenog uma koje vole i žele učiti nove stvari. Nadam se da će putovati svijetom i da će pritom biti zainteresirani za kulture s kojima će se susretati. Jednom kad budu stariji i upoznaju nekoga tko ne priča njihovim materinjim jezikom, a unatoč tome s njime budu mogli komunicirati, nadam se da će i sami spoznati kako učenje jezika nije bilo uzaludno.

Preuzeto s: https://bilingualkidspot.com/

Zamjenska slika
helendoronUrednik

Kategorije

Prijavite se na newsletter
Upisi
Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima